Около 15 000 души от цяла Италия взеха участие в

...
Около 15 000 души от цяла Италия взеха участие в
Коментари Харесай

Демонстрации срещу расизма и фашизма в Италия


Около 15 000 души от цяла Италия взеха присъединяване в проява против расизма и фашизма в град Мачерата.

Малкото градче Мачерата в централната област Марке в края на януари бе във фокуса на италианските медии, след поредност от престъпни прояви: първо, страната бе разтърсена от вестта за гибелта на 18-годишната италианка Памела Мастропиетро, чието тяло бе намерено разчленено в два дребни куфара.

По съмнение в присъединяване в убийството на момичето, което организираше курс лекуване от наркозависимост, бе задържан 29-годишният преселник от Нигерия и двама негови сънародници. Причините за гибелта на Мастропиетро остават незнайни.

Няколко дни след откриването на тялото на Мастропиетро, в Мачерата имаше улична пукотевица. Местен неонацист в събота сутринта на 3 февруари откри огън от прозореца на автомобила си по африкански мигранти. Лука Традини се движи из града с кола към два часа, като обстрелваше чужденци с револвер. Шестима души бяха ранени. След задържането му, 28-годишният мъж сподели, че не се разкайва за действието си и че е стрелял по чернокожиге, тъй като са наркодилъри.

След арестуването на Традини в негова поддръжка застанаха представители на италианските ултрадясни кръгове.

Отговор на дейностите на крайнодесните беше апела за шествие против расизма и нацизма, позволение за което градските управляващи не даваха до петък.

Организаторите - Националната асоциация на италианските партизани (ANPI), синдикати, юношески придвижвания и леви партии, в последния миг съумяха да убедят префектурата на Мачерата в мирния темперамент на шествието, само че градът от събота сутринта мина в "защитен режим". Кметството на Мачерата изтегли от улиците кофите за отпадък, анулира занятията в учебните заведения и спря придвижването на публичния превоз от обяд. Пристигналите от цяла Италия с влакове и рейсове стачкуващи срещнаха празни улици и закрити витрини.

Трикилометровата колона от стачкуващи мина към центъра на града с антифашистки лозунги. Акцията продължи няколко часа и приключи в градската градина с речи на водачи на юношески придвижвания.

Такива шествия се организираха в събота в Милано, Болоня и Торино. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР