Около 140 000 работници и служители на месец ще бъдат

...
Около 140 000 работници и служители на месец ще бъдат
Коментари Харесай

Около 140 000 работници на месец ще бъдат обхванати от мерките за подкрепа

Около 140 000 служащи и чиновници на месец ще бъдат обхванати от ограниченията за поддръжка. Това е, може би, малко повече от междинния брой наранени от началото на пандемията досега. Няма да остане някой, който е обиден от ограничаващите ограничения, да не бъде подкрепят. Това съобщи в ефира на служебният обществен министър и вицепремиер Гълъб Донев. 

По думите му, в актуализацията на бюджета са планувани към 400 млн. лева, които да бъдат ориентирани към бизнеса – за опазване на заетостта, за компенсиране на бизнесите, които изпитват усложнения в резултат на рецесията. Друга мярка е ориентирана към затворените бизнеси.

" Искам да подчертая, че и в двете ограничения – 60/40 с дизайна, който работи от юни месец, и в новата мярка 75/0, са включени самоосигуряващите се лица. Така, че за всички, които са наранени по някакъв метод от рецесията, тези ограничения ще сработят. Мярката 80/20 няма да продължи да съществува. Всички, които са попадали в тази мярка, са получавали и пари по мярката 60/40. В момента безусловно всички бизнеси, които имат понижение в оборотите с 30% и 40%, попадат в мярката 60/40 ", изясни Донев.

Парите се получават от работодателя, който разпределя средствата сред чиновниците си. Социалният министър даде образец с фитнес център, при който потенциалът е понижен до 30%. Тогава оборотът ще е намалее с над 40% и притежателят ще попадне в мярката 60/40. В този случай страната ще му изплати 60% от осигурителния приход на работещите.        

Относно актуализацията на бюджета, Гълъб Донев разяснява, че това е била една задъхана борба и конкуренция за това кой повече да даде. " Гласуването на плана за Закон за бюджета на ДОО стартира с провал още от първи член, където бяха гласувани три разнообразни цифри за приходите, което в моята процедура до момента не съм виждал. Същото се получи с други текстове от плана. Но да, това, което се одобри е – 120 лева спомагателна помощ за всички пенсионери до декември месец. За по-късно такива пари не са планувани. Това ще е предмет на идващия бюджет, който би трябвало да бъде гласуван отново в Народното събрание ", изясни общественият министър.

Пенсиите са нараснали – 370 лева е минималната, уточни Донев. Според него обаче, с всички тези взаимно изключващи се оферти, Народното събрание би трябвало да се върне, според от това какъв разход ще одобри. " Демотивиращо е по този метод. За минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст се изискват най-малко 15 години автентичен трудов стаж. В тази категория има много хора, които нямат задоволителен принос към държавното публично обезпечаване. Изравняват се ужасно огромна група от българските пенсионери. Днес би трябвало да бъдат направени съответните планове и някои от признатите през вчерашния ден текстове могат да бъдат редактирани или да отпаднат. Възможно е и трето прегласуване на текстовете. Бюджетът, по този начин както е признат сега, не би могъл да се извършва. Това е един неупотребим закон ", счита общественият министър.

В плановете, които министерството е направило, разноските и приходите, които са препоръчани, са за към 400 млн. лева до края на годината. Според Донев единствено спомагателните 120 лева за пенсионерите са на стойност 720 млн. лева

" Това, което като сметки и планове е направено, сочи, че над 300 млн. лева са минус. Решението е на Народното събрание. След като парите, като доход в бюджета на ДОО не са задоволителни, те би трябвало да дойдат с трансфер от централния бюджет ", уточни вицепремиерът. Според него в случай че приходите не доближават, се отива към нов заем, решението за който ще бъде взето от Народното събрание. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР