Около 14 часа черният джип "Порше Кайен" на сочения за

...
Около 14 часа черният джип "Порше Кайен" на сочения за
Коментари Харесай

Студени досиета: 12 г. от убийството на Доктора

Около 14 часа черният джип "Порше Кайен " на посочения за един от главните контрабандисти в страната се движи по ул. "Червена стена ", близо до хотел "Кемпински-Зографски ". 41-годишният Тодоров се вози на предната дясна седалка. Джипът е ръководен от 37-годишния му водач Васил Стоянов.

Когато първокласното возило минава около строителен обект, стартират да свистят патрони. Доктора е погубен на място, а водачът му е превозен в тежко положение във Военномедицинска академия. Васил Стоянов е ранен в корема, гърдите и крайниците.

Вижте фотоси

Веднага регионът на стрелбата е блокиран, а при огледа са открити над 20 гилзи. Стреляно е с автоматизирано оръжие. От Министерство на вътрешните работи афишират за търсене двама мъже, които са избягали с лек автомобил "Ауди ". Според очевидци, единият е висок към 180 см, към 30-35 година, с черна, права дълга коса до раменете и с черни мустаци. Облечен в черно яке и има приблизително телосложение. Вторият е висок към 170 см, наедрял, по-млад, с черно спортно яке и бейзболна шапка с кафеникава козирка.

По-късно аудито е намерено в столичен квартал, а при аутопсията от тялото на Доктора са извадени 13 патрона. В поршето му пък е намерено куфарче с доста пари. Става и ясно, че той е отивал на среща с някогашната шефка на митниците Елка Владова.

Версиите

Както при всички показни разстрели, за убийството на Иван Тодоров има десетки версии и нито една от тях не е доказана.

Говори се, че той е поръчан от Маргините, макар че не е имал открит спор с тях. 4 години след гибелта на Доктора - на 14 юни 2010 година Софийският градски съд оправда Красимир и Николай Маринови за обезпечение на убийствата на о.з. ген. Любен Гоцев, Иван Тодоров - Доктора и Никола Дамянов. Братята бяха оправдани и по обвиняването, че са организирали и управлявали въоръжена незаконна група за осъществяване на поръчкови убийства, както и за нелегално владеене на оръжие.

Според друга от версиите, Доктора бил премахнат, тъй като отказал контрабандните му канали за цигари да бъдат употребявани за трафик на опиати. Трета от версиите гласи, че е поръчан от негови близки.

Според четвърта пък Иван Тодоров е бил от лейтенантите в схемата на контрабандните канали на цигари, основани още от Държавна сигурност и следени и след 1989 година от нейни офицери. Големите пари стигали до “генералите” в незаконната скица над него – политици, съдии и някои висши служители. Затова и евентуалната причина за убийството на Доктора била нуждата тази връзка да бъде прекратена, с цел да не се стигне до имената на хората, получавали парите от контрабандните канали.

Кой е Доктора?

Иван Тодоров – Доктора е роден на 27 декември 1964 година в Димитровград. Прякорът му е фиктивен, тъй като е следвал медицина в Стара Загора, само че не се е дипломирал. Не е осъждан. Срещу него са се водили две каузи – за похищение и за пране на пари - без резултат. Има присъединяване в две сдружения – "Амигос " ООД и "Източни финанси " ООД, където съдружници са му Петър Петров – Амигоса, Димитър и Дойчин Мирянови, Асен Паскалев, Борислав Виденов.

Според оперативните данни на вътрешното ведомство Доктора е един от главните контрабандисти в България през този интервал.

По този мотив, в изявление за вестник "Монитор ", самият Тодоров декларира: "Аз съм един контрабандист, който контрабандира незнайни артикули с незнайни транспортни средства през незнайни граници по незнаен метод. Приписват ми се съвсем вълшебен качества да телепортирам артикули от една точка на света до друга точка на света, като по тази причина няма нито един документ и нито едно доказателство. Министерство на вътрешните работи смята за напълно обикновено да изнася тази информация в избрани вестници и по този метод да я легализира. "

Първият опит за очистване на Доктора обаче е на 18 април 2003 година, когато той оцеля по знамение, откакто "Мерцедес "-ът му бе взривен на столичния бул. "Цариградско шосе ". Тогава почина неговият водач - 58-годишният Йордан Пасков. При следствието бе открито, че бомбата, която е била задействана отдалечено, е била сложена под предната дясна седалка, където всекидневно се возел Доктора. Точно в този ден обаче Тодоров решил самичък да кара. Това му избавило живота.

След гърмежа бяха открити фотоси, предизвикали така наречен "яхтен скандал ". На тях тогавашните министри на финансите и превоза - Милен Велчев и Петър Петров, и царският народен представител Мирослав Севлиевски бяха снимани дружно с Доктора на яхта в Монако.

Разследването на убийството на Иван Тодоров-Доктора от дълго време е прекъснато. Случаят влиза в студените досиета. Извършителите и поръчителите са незнайни.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР