Около 120 000 птици ще бъдат унищожени по хуманен начин

...
Около 120 000 птици ще бъдат унищожени по хуманен начин
Коментари Харесай

Близо 120 000 птици от двете ферми с птичи грип в Хасковско ще бъдат унищожени

Около 120 000 птици ще бъдат унищожени по човечен метод в двете ферми до хасковското село Войводово, в които бяха открити огнища на птичи грип. Това заяви на съвещание на Областната епизоотична комисия в Хасково шефът на Областната дирекция по сигурност на храните доктор Георги Илиев.
Епизоотичната конюнктура в региона е усложнена, предизвести той. Констатираната болест от инфлуенца е от варианта Н5, като всички до момента изследвани проби са дали позитивен резултат. В засегнатите стопанства се отглеждат патици мюлари и птици бройлери, посочи доктор Илиев. По негови думи в обектите се прави епизоотологично изследване, което вероятно да установи аргументите и пътя на болестта.
В една от двете ферми птичи грип е върлувал и при започване на предходната година, бе докладвано още на съвещанието. Досегашните отчети сочат, че стопанствата са изпълнявали добросъвестно ограниченията за биосигурност. Грипът обаче може да е проникнал посредством фураж или по други способи, разпространяването на вируса е доста нападателно, акцентира доктор Илиев.
Той изясни, че е задействан пакет от ограничения, част от които са обособяването на 3 и 10-километрови зони в радиус от огнищата. Многократни дезинфекции и ежедневни клинични прегледи са други от постановените мероприятия, продължава и взимането на проби. Потенциално застрашени съгласно експертите са други две ферми също за патици мюлари и бройлери в село Жълти бряг, в които били отглеждани близо 10 000 пернати.
Няма данни за болни хора, уточни доктор Илиев. Според шефа на РЗИ - Хасково доктор Соня Димитрова болестта се предава по въздушно-капков път. Симптомите при хората - висока температура и главоболие, се демонстрират до 10 дни. При термична обработка на птичето месо за консумация обаче няма заплаха.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР