Около 12 хиляди птици са били умъртвени по хуманен начин

...
Около 12 хиляди птици са били умъртвени по хуманен начин
Коментари Харесай

Около 12 хиляди птици са били умъртвени в Ловешко заради птичи грип

Около 12 хиляди птици са били умъртвени по човечен метод в животновъден обект в ловешкото село Лисец поради птичи грип, съобщи шефът на Областната дирекция по сигурност на храните /ОДБХ/ в Ловеч доктор Росен Федерчев.
Както Българска телеграфна агенция заяви, проби от националната референтна лаборатория към Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт са удостоверили на 13 март съществуване на болестта "инфлуенца по птиците (H5) " във фермата.
По думите на Федерчев, подхванати са всички предписани ограничения от БАБХ. Незабавно е свикана регионалната епизоотична комисия, на която са участвали всички институции, имащи отношение по предпазването от разпространяване на болестта.
"Унищожени са безусловно всички птици във фермата ", сподели Федерчев и добави, че досега няма данни за други огнища в региона. Той уточни, че има подпомагане от всички институции, както и от притежателя на фермата с записаното заболяване. Птиците са били отглеждани за произвеждане на пачи черен дроб в месопреработвателни предприятия, главно за експорт. Според шефа на ОДБХ няма заплаха инфектирана продукция да е стигнала до потребителите.
Зам. регионалният шеф Илиян Тодоров съобщи, че се прави разчистване и стерилизация на обекта. Всички птици са умъртвени, съхраняват се в пространства и поетапно се изгарят, като процесът се чака да завърши до ден-два.
Населението е предизвестено за ограниченията, които се подхващат, уточни кметът на Лисец Пламен Върбановски. Той добави, че в селото към 100 души отглеждат птици. Уведомени са да гледат животните си в закрити пространства, да не ги изнасят отвън обитаемото място и да не продават от тях по пазарите.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР