"Около 110 000 заявени кредити за отсрочване се очакват до

...
"Около 110 000 заявени кредити за отсрочване се очакват до
Коментари Харесай

Петър Андронов: 110 000 заявени кредити за отсрочване се очакват до края на юни за около 8,5 млрд лева

"Около 110 000 декларирани заеми за отлагане се чакат до края на юни за към 8,5 млрд лв.. 10 или 15% от тях се чака, че няма да бъдат върнати в постоянен режим на обслужване. Банките обаче са подготвени да освободят запаси, с цел да посрещнат риска ", сподели в "Денят стартира с Георги Любенов " ръководителят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов. Колкото до темповете за възобновяване след коронакризата той предсказа това да стане относително бързо.
Статистиката, която и Българска народна банка сподели, е че има към 100 000 декларирани към края на месец май заеми за отлагане и чакаме главната група от заеми, които ще се влошат след няколко месеца - към края на тази година, да бъде тъкмо от групата на тези разсрочени заеми, тъй като не всички хора и не всички компании могат да обслужват заемите си след 6 месеца, сподели Андронов.
Общата сума на желаните за разсрочване заеми са над 8 милиарда към края на месец май и те ще станат и 8.5 милиарда 8 милиарда е една много огромна сума, която е над 14-15% от всички заеми на банките, означи Андронов.
По думите му 10 или 15% от тези заеми и след шестте месеца ще се нуждаят от още поддръжка, тъй като няма да могат да бъдат върнати в постоянен режим.
Ние сме подготвени за това и дори банките в Европа и по света през първите месеци на тази година, в този момент чакаме и през второто тримесечие, ще отделят доста огромни запаси, с цел да посрещнат възможните загуби от частта от заемите, които няма да могат да бъдат обслужвани, сподели Андронов.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР