Около 1000 души се събраха на днешния протест срещу избора

...
Около 1000 души се събраха на днешния протест срещу избора
Коментари Харесай

Протестиращите срещу Гешев поискаха той сам да се откаже от поста главен прокурор

Около 1000 души се събраха на днешния митинг против избора на Иван Гешев за нов основен прокурор в София. Организатори на недоволството са сдруженията " Правосъдие за всеки " и " Боец ". Под мотото " Светлината ражда независимост " протестиращите потеглиха от Съдебната палата до пл. " Независимост ", където се намира президентството. Там те приканиха президента Румен Радев да не подписва указа за назначението на Гешев, като от самото начало множеството скандираше " Гешев е срам ", " Мафията вън " и " Оставка ". Имаше и апел към самия Гешев да се отдръпна и да не става основен прокурор.

" Г-н президент, Вие имате историческия късмет да сте първият общественик, който ще чуе гражданското общество, което преодолява разликите си и в този момент изговаря мощно една и съща истина – Гешев не трябва да бъде основен прокурор, тъй като към този момент сподели, че не може да подсигурява господство на закона. А не може, тъй като назова за врагове гражданските организации и човешките права ", сподели ръководителят на съдружие " Правосъдие за всеки " Велислав Величков.

Лидерът на гражданско съдружие " Боец " Георги Георгиев сподели от своя страна, че " най-големият призрачен сън на мафията във властта е солидарността на жителите ". Той уточни, че на площада са доста цивилен организации и това се случва за първи път. По думите му обединил ги е методът, по който бе определен Гешев - " най-жалкият водевил в историята на правосъдната власт и най-противонародния акт, осъществен от Бойко Борисов и Сотир Цацаров ". Георгиев назова премиера страхливец и виновен за полицейската обсада към постройката на Висшия правосъден съвет по време на избора на Гешев. Друг провинен за засиленото полицейско наличие бил и министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

В речите на всички оратори беше подчертано точно върху голямото полицейско наличие на 24 октомври пред Висш съдебен съвет. Според тях служителите на реда са позволили " мутрите да диктуват дейностите им, с цел да не бъдат позволени свободните жители до Висш съдебен съвет ".

От Лондон беше пристигнала особено за митинга журналистът Мария Спирова, която работи в английска медия. Тя разгласи, че довечера пред българското посолство в английската столица българи ще възпламенят светлини, сходни на тези на митинга в София.

Две подписки започнаха да се събират на площада, до момента в който тече митинга. Едната е на " Правосъдие за всеки " с апел към президента да върне указа за избора на Гешев. Другата е на " Боец " с искане към Гешев самичък да се отдръпна.

Протестът на площада стартира със " Седма симфония " на Бетоевн – трагическа, а към края прозвуча " Адажио " на Албинони в осъществяване на Виенската филхармония. Докато звучеше музиката, седемте запалени лампиона на стълбите пред някогашния Партиен дом започнаха да угасват един по един. Ораторът отброяваше всяка от седемте години мандат на основния прокурор. Когато угасна и седмият лампион той съобщи, че жителите няма да позволен Гешев седем години да ръководи прокуратурата, " тъй като това ще значи произвол ".

Малко преди да стартира митингът претендентът за кмет на София Мая Манолова употребява профила си във " Facebook ", с цел да изрази поддръжката си за него. Какво е нейното обръщение до протестиращите четете тук.

Всичко за процедурата и избора на нов основен прокурор - четете тук
Какво ще направи Висш съдебен съвет, в случай че президентът не подпише декрет - четете тук
Как беше определен Иван Гешев - тук
Какво се готви да прави като основен прокурор - тук
Кадри от блокадата към Висш съдебен съвет - тук
Мълчанието на подкрепящите Гешев - тук
Как издателят на ПИК нападна критикуващ бъдещия основен прокурор - тук

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборът на нов основен прокурор (149)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР