Около 100 души се бяха събрали в стария център на

...
Около 100 души се бяха събрали в стария център на
Коментари Харесай

Милицията в Казахстан арестува протестиращи в изборния ден

Около 100 души се бяха събрали в остарелия център на Нурсултан за митинги в изборния ден по апела в обществените мрежи на неразрешеното в страната придвижване „ ДВК “, оповестява РИА Новости.

Милиционери са почнали да задържат участниците в демонстрацията, а над събралото се голям брой прелитат два дрона. Има и коли за спешна помощ. Движението по една от основните улици, където се организира митинга, е спряно от силите на реда.

Правоприлагащите органи към момента не са коментирали арестите.

По-рано Министерството на вътрешните работи на Казахстан заяви, че по отношение на изборите в страната, от 7 юни милицията е минала в положение на нараснала подготвеност и тя ще остане такава до 12 юни. Министерството също по този начин предизвести, че чака по време на изборите да се проведат неразрешени дейности или манифестации, като в този случай органите за вътрешните работи ще подхващат дейности.

Това са шестите подред президентски избори в Казахстан. Нурсултан Назарбаев, който оглавяваше страната съвсем 30 години, подаде оставка като президент на 20 март. За краткотраен държавен глава беше назначен Касим-Жомарт Токаев, който преди този момент беше ръководител на горната камара на Народното събрание. Три седмици след встъпването си в служба Токаев свика избори.

Седем души са регистрирани като претенденти за президент, в това число Токаев, номиниран от партията на Нур Отан, отпред с Назарбаев.

Президентът се избира за период от пет години.

За да завоюва, претендентът би трябвало да събере повече от 50% от гласовете. Ако никой от претендентите не получи повече от 50% от гласовете, ще бъде назначен втори кръг. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР