Около 100 български командоси работят за чужди частни армии. Нито

...
Около 100 български командоси работят за чужди частни армии. Нито
Коментари Харесай

100 български командоси са в частни армии, има ли нашенец във Вагнер?

Около 100 български командоси работят за непознати частни армии. Нито един от тях обаче не е в съветската „ Вагнер “.

Това съобщи пред командосът Фердинанд Костадинов, който от години е частен контрактор (охранител) и работи единствено на горещи точки. Наскоро Костадинов се завърна от следващата си задача в Либия, а преди да влезе в частния бизнес, е служил в 68-а бригада Специални сили към армията ни.

„ Нямам информация и не съм чувал наши хора да са се съгласили да служат при Пригожин. Спира ги дребното възнаграждение, неосигуряването, а и не са ценени като обособени хора и експерти “, добави той.

Наемниците във „ Вагнер “ прибирали приблизително по $3400 заплата на месец. Към тях нямало съвсем никакви условия, както е в международния отрасъл. Единственото наложително било да могат да носят оръжие и да стрелят. Според Фердинанд Костадинов, сключвайки контракта с Пригожин, те нямат право на избор и дали да заминат в някоя гореща точка или не. Тръгват, където ги изпратят. 

„ Виждал съм бойци от „ Вагнер “ преди години в Сирия. Не бяха подготвени на високо равнище, само че разполагат с военна тежка техника и въоръжение “, добави командосът пред " Телеграф ".

В момента десетина българи работят като частни охранители в Украйна. „ Те пазят главно посолства и физически лица “, разясниха наши командоси, които са сключили контракти с огромни интернационалните военни компании и сега се намират в зони с военни спорове. По думите им рискът е огромен, само че множеството от момчетата са удовлетворени от заплащането, а и са съпричастни с сътрудниците им от Украйна.

Няма данни все още някой от тях да е влизал в бойни дейности.

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР