Около 10 процента от новородените у нас са недоносени -

...
Около 10 процента от новородените у нас са недоносени -
Коментари Харесай

Около 10% от новородените в България са недоносени

Около 10 % от новородените у нас са недоносени - тендецнията се резервира, макар спада на раждаемостта през последните години. В Световния ден на недоносените бебета - роман за борбите за живота на прибързано родените деца.

Матея е второто дете в фамилията на Катерина. Заради бактериална зараза се ражда при започване на шестия месец, тежи едвам 460 грама.
Катерина Гонгова: Тя нямаше и половин кг, когато се роди. Аз персонално не имах вяра, че ще оцелее и че това знамение ще се случи навръх мен.
Матея прекарва пет месеца в неонатологията на " Майчин дом ". След извоюваната борба за живот битката и продължава - този път за детство без увреждания.

Катерина Гонгова: Все още не вървим, само че благодарение на рехабилитатори има шансове да се надигнем. Други увреждания няма.
За да се предотвратят тежки увреждания недоносените деца се наблюдават от доста експерти ежемесечно до края на първата година.

доктор Станислава Хитрова - неонатолог - СБАЛАГ " Майчин дом ": За да може тези бебета да догонят своите връстници и да нямат, несъмнено, проблеми.
В " Майчин дом " се борят за живота на преджевременно родените от цяла България. Вики и Ели прекарват първите 2 месеца от живота си в неонатологията. Заченати са ин витро и се появяват на бял свят при започване на седмия месец.

Янислава Станчева: Първо инвитро бременност, след това двуплодна бременност, по-късно преклонна възраст моя. Много фактори, които да подготвят преждевременното раждане.


Тютюнопушенето, стресът и късната възраст на зачеване са измежду главните фактори за прибързано раждане.
доктор Станислава Хитрова - неонатолог - СБАЛАГ " Майчин дом ": Жената би трябвало да се грижи за своето здраве в този момент, с цел да има едно крепко бебе в бъдеще. Навременното лекуване на зародили болести, както и на общи болести, зародили при дамите също са от голяма важност.
През 2017-та година националната статистка регистрира растеж на децата родени от дами над 40 години.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР