Около 10 процента от изпълнителите на обществени поръчки у нас

...
Около 10 процента от изпълнителите на обществени поръчки у нас
Коментари Харесай

10 процента от изпълнителите печелят 70 процента от обществените поръчки в страната

Около 10 % от изпълнителите на публични поръчки у нас печелят към 70 на 100 от поръчките. Това съобщи в предаването " Преди всики " по БНР Зорница Славова, стопански анализатор от Института за пазарна стопанска система.

Чрез плана си " Отворени публични поръчки " Институтът следи процеса на възлагане и осъществяване на публичните поръчки за много дълъг интервал от време.

„ Периодът, който ние преглеждаме е от 2007 до 2015, това са близо 200 хиляди поръчки зад 60 милиарда лв.. Знаете, направи се един портал за отворени данни и там се качват данни, събирани от администрацията по всевъзможни тематики. И публичните поръчки бяха една от тях. Тези данни, които ние взимаме, страдат и от своите недостатъци, по този начин да вземем за пример тук-там са посочени нули или нереални суми, 1 левче за доставка на храни или 1 левче за реорганизация на постройка. Това, доколкото разбрахме, говорихме с Агенцията за публични поръчки, частично е отстранено. Всъщност, знаете ли по какъв начин е отстранено - когато попълнят в данните сумата на плана, не може да поставят нула ", разяснява Славова.

Тя изясни какво са разкрили от Института.

„ Понеже забелязахме, че има много висока централизация на изпълнителите на публични поръчки, направихме даже едно моделче за прогнозиране, т.е., в случай че се разгласи поръчка за доставка на безоловен бензин, да вземем за пример, кой ще завоюва. Около 10% от изпълнителите печелят над 70% от публичните поръчки. Видяхме, че има компании, които извършват поръчки в цялата страна за всяка държавна конструкция, което допуска, че те са положителни, да вземем за пример, за слагане на дограма. Има няколко компании в България, които са най-хубавите в сектора си и извършват поръчки. В същото време ето един различен образец - имаше един консорциум в Сливен по времето, когато кмет беше Данчо Лечков, който взима всевъзможни поръчки за всичко ", добави икономическият анализатор.

Относно нарушителите Зорница Славова сподели:

„ Ние преглеждаме одитните отчети на Сметната палата, най-големите извършители са общините. Там към 10% от случаите бяха пратени на прокуратурата ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР