Около 10% от българската икономика се контролира от руски капитал,

...
Около 10% от българската икономика се контролира от руски капитал,
Коментари Харесай

ЦИД: Около 10% от българската икономика се контролира от руски капитал

Около 10% от българската стопанска система се управлява от съветски капитал, настояват от Центъра за проучване на демокрацията (ЦИД). Според експертен разбор на ЦИД макар свиването на съветското икономическо въздействие след американските и европейските наказания от 2014 година, наложени вследствие анексирането на Крим, сега съветски компании управляват сериозна част от стопанската система на Югоизточна Европа, в това число стратегически компании (виж по-долу).

" Човек би трябвало да знае каква част от стопанската система се управлява от съветски капитал. За България той е към 10%, само че през 2014 година беше към 25%. Заедно с Латвия и Сърбия - това са страните с най-високо наличие на съветски капитали и следени от Русия парични потоци в страната.

Оттук насетне това е единствено номинално наличие. Отгоре на това би трябвало да сложите политическото говорене, т.е. непрекъснатия напън от Русия, към това би трябвало да се прибавят активността на службите, въздействието през политическите партии, въздействието през всичките културни и исторически връзки, които имаме, към това би трябвало да се добави църковното въздействие ", разяснява икономистът Руслан Стефанов, представен от БНР.

Той добави, че от 2006 година насам в Югоизточна Европа са влезнали сред 5 милиарда и 75 милиарда евро съветски вложения, в това число такива, които минават през офшорни сдружения в чувствителни браншове като енергетиката, инфраструктурата, връзките и банките.

Днес обаче България е направила геополитическия си избор и резултатът към този момент е налице в ограничението на зависимостите си от Русия, сподели президентът в интервала 2012 - 2017 Росен Плевнелиев.

Какво е съветското въздействие в Западните Балкани

Ето обобщение от отчета, направен от екип на Центъра за проучване на демокрацията:
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР