Около 10% до 20% от заразените с коронавирус могат да

...
Около 10% до 20% от заразените с коронавирус могат да
Коментари Харесай

Проф. Червенякова разкри за убийствена болест, която развиват част от заразените с китайския вируса

Около 10% до 20% от инфектираните с ковид могат да развият пневмония. Когато развият пневмония, риск от дихателна непълнота е леталният излаз при тези заболели. Но доста от тях го изкарват като леко респираторно заболяване.

Това сподели в Сутрешния блок на Българска национална телевизия проф. доктор Татяна Червенякова, изпълнителен шеф на Специализираната болница за интензивно лекуване по инфекциозни и паразитни заболявания „ Проф. Иван Киров “.
Коронавирусите позаиграха в последното десетилетие под формата на две болести - ТОРС и близкоизточният респираторен синдром. От това семейство 4 коронавируси могат да се срещнат в човешката популация. Дотолкова новият ковид не е изненада, сподели проф. Червенякова.

"Това, което е изненада, е че с доста бързи темпове пораства броят на заболелите. Съответният леталитет се движи към 10%, най-малко по данните, които имаме досега и ограниченията, които са взети от всички равнища освен в Китай, а и в света във връзка с ограничение на епидемията.

Това е може би мощният миг, тъй като хората се учат и опитът ни оказва помощ ", уточни Червенякова.

Успехът за толкоз малко време е, че генетиката на вирусът е разпознат. Ясно до този миг е, че част от заболелите, само че не всички развиват пневмонии и от време на време се стига до летален излаз, сподели експертът.

Не е ясно обаче по какъв начин тъкмо се предава болестта.

"Лично аз съм обезпокоена чисто научно и на практика ", съобщи проф. Червенякова.

"Не мога да кажа, че рискът е висок поради това, тъй като ние нямаме директни полети ", добави тя.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР