Около 10 000 души се смятат за изчезнали след големите

...
Около 10 000 души се смятат за изчезнали след големите
Коментари Харесай

Над 10 000 са в неизвестност след наводненията в Либия

Около 10 000 души се считат за изчезнали след огромните наводнения в Либия, сподели във вторник чиновник от Международната федерация на сдруженията на Червения кръст и Червения полумесец (IFRC), представен от Ройтерс.

" Можем да потвърдим от нашите самостоятелни източници на информация, че броят на изчезналите хора доближава 10 000 до момента ", сподели Тамер Рамадан, началник на делегацията на IFRC в Либия, пред кореспонденти в Женева посредством видеовръзка от Тунис.

Около една четвърт от източния град Дерна в Либия беше погубен от наводнения, откакто язовири се спукаха при стихия, и повече от 1000 тела са извадени до момента, съобщи във вторник министър в администрацията, която управлява източната част.

Рамадан сподели: " Броят на починалите е голям и може да доближи хиляди ".

IFRC може скоро да насочи апел за незабавно финансиране в поддръжка на жертвите на наводненията в Либия.

" Предизвикателствата варират сред достъп до съществени здравни заведения за здравни услуги, заслон и ръководство на заслон, хранителни и нехранителни артикули ", сподели Рамадан.

Повече от хиляда тела са били открити в източния либийски град Дерна, който беше обиден от наводнения, сподели министър в източната администрация на раздраната от граждаски спор страна във вторник, добавяйки, че окончателният брой на жертвите се чака да бъде " доста огромен ", цитира думите му Ройтерс.

" Върнах се от Дерна. Много е пагубно (положението). Тела лежат на всички места - в морето, в долините, под постройките ", сподели Хичем Чкиуат, министър на гражданската авиация и член на комисията за изключителни обстановки, пред Ройтерс по телефона.

" Броят на откритите тела в Дерна е повече от хиляда ", сподели той. Той чака окончателният брой да бъде " в действителност, в действителност огромен ". " Не пресилвам, когато споделям, че 25% от града е липсващ. Много, доста здания са рухнали. ".

Rabbimiz sen kardeşlerimizin yardımcısı ol..
— ᎬbᏒu..???? (@EbruZengnn)
Длъжностни лица в администрацията, която ръководи източната част на разграничената страна, споделиха в понеделник, че минимум 2000 души са станали жертва на наводненията, макар че не е ясно на какво се основава тази оценка.

Длъжностни лица споделиха, че още хиляди са в неопределеност от наводнението, което съгласно тях е отнесло цели квартали след спукани язовири над града.

Либия е политически разграничена на източна и западна част и публичните услуги се разпаднаха след протеста през 2011 година, подсилен от НАТО, който провокира спор, траял повече от десетилетие..

Международно приетото държавно управление в Триполи не управлява източните региони.

След като удари България, Гърция и Турция предходната седмица, бурята Даниел връхлетя Средиземно море в неделя, заля пътища и унищожи здания в Дерна и удари други селища по крайбрежието на Либия, в това число втория по величина град в страната - Бенгази.
 Бурята Даниел лиши живота на 25 души в Либия
Бурята Даниел лиши живота на 25 души в Либия

Нефтените пристанища на страната са затворени
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР