Около 10 000 човека са загинали на извънградски пътища през

...
Около 10 000 човека са загинали на извънградски пътища през
Коментари Харесай

10 000 души са загинали на извънградски пътища в ЕС

Около 10 000 индивида са починали на извънградски пътища през 2022 година в Европейски Съюз, сочи отчет, оповестен от Европейския съвет за сигурност на превоза (ETSC).

Това са половината от всички смъртни случаи по пътищата.

В България са настъпили по-малко произшествия, само че за сметка на това - по-тежки. Общо за 2023 година са настъпили 2381 ПТП по пътища 1, 2 и 3-ти клас и общинска пътна мрежа, което е 34% от всички 6989 ПТП през годината. Черната статистика обаче демонстрира, че близо 68% от починалите през предходната година са точно по тези пътища - 355 души са изгубили живота си, а 3599 са ранените.

Най-рисковият фактор, който се регистрира в отчета, е скоростта.

ETSC отбелязва, че доста постоянно по извънградските пътища, които са с максимален риск, липсва ограничаваща система, а доста сектори разрешават развиването на високи скорости.

Катастрофите с едно транспортно средство, при което изтощен водач не е могъл да вземе завоя са чести. Челните конфликти не са необичайност заради липса на физическо делене на насрещно движещите се потоци и те постоянно са доста смъртоносни.

Поставянето на ограничаващи системи за пътища, обезопасяването на крайпътното пространство и построяването на велоалеи и алеи за пешеходци са измежду рекомендациите за по-безопасни извънградски немагистрални пътища, упоменати в отчета.

Друг стеснителен фактор, който се показва в отчета, са починалите велосипедисти. Най-много смъртни случаи на велосипедисти се случва на към този момент упоменатите извънградски пътища. Причината е смесването на колоездачите бързо движещия се трафик.

ETSC желае системата за незабавни повиквания eCall, която се изисква за всички нови коли, да бъде разширена и за други видове транспортни средства - изключително мотоциклети. В отвън обитаемоте места, водач или мотоциклетист, който не може да се обади за помощ, може да бъде избавен от системата " eCall ", която може да изпрати информация за местоположението непосредствено до службите за незабавна помощ.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР