Около 10 000 бирманци са избягали в Тайланд, за да

...
Около 10 000 бирманци са избягали в Тайланд, за да
Коментари Харесай

Преврат в Мианмар: Хиляди бирманци бягат в Тайланд след интензивни битки

Около 10 000 бирманци са избягали в Тайланд , с цел да избягат от яростните борби сред военните и елементи на мощна етническа въоръжена формация от сряда, оповестиха тайландските управляващи, представени от „ BBC “.

Те бягат от град Шве Коко , следен от провоенна милиция и дом на казина, благосъстоятелност на Китай. Това е едно от най-големите трансгранични придвижвания на хора след боен прелом преди две години. Военните към момента не са създали изказване за боевете.

Това е последната част от революция , която бушува след преврата през февруари 2021 година Две години по-късно военното държавно управление не съумя да наложи властта си в огромни региони на страната. Той се бори с открити етнически въоръжени групи в граничните региони, които са били във война с военните от десетилетия, и неотдавна образувани милиции срещу преврата, които назовават себе си Сили за защита на народа в огромна част от останалата част от страната.

Много хиляди хора бяха убити и към 1,4 милиона бяха разселени след преврата . Близо една трета от популацията на страната се нуждае от помощ, съгласно Организация на обединените нации.

Последните борби избухнаха, откакто Националната освободителна войска на Карен (KNLA) и нейните съдружници започнаха офанзиви против военни постове и портен лагер покрай Шве Коко в сряда. Повече от 80 души са били убити от двете страни, призна KNLA пред BBC Thai.

Хуманитарните служащи в граничните райони – регионите Мае Сот и Мае Рамат в Тайланд – приканиха за незабавна филантропична помощ, до момента в който бежанците търсят заслон в учебни заведения, манастири и ферми за каучук. Кей Тхи Хтуе, бирмански доброволец в манастир в Мае Сот, който приема 500 бежанци, споделя:

„ В дълготраен проект се нуждаем от повече донори. “

KNLA също по този начин затвори азиатската автомагистрала Myawaddy-Kawkareik – един от основните пътища към границата – за две седмици от петък.

Обратно в Шве Коко, военните сили на граничната защита , които управляват анклава, пазят казината и предизвестяват жителите да останат на закрито.

Това се случва, до момента в който военните не престават да смазват цивилната опозиция , насочвайки се към учебни заведения, клиники и села.

По-рано тази седмица военните оповестиха, че са арестували 15 учители, които са водили онлайн уроци за учебно заведение, подкрепяно от държавното управление на националното единение в заточение (NUG).

„ Учителите са били отведени от домовете си в Мандалай, Сайганг и Магуей “, изясни на „ BBC “ член на Общия протестен комитет на служащите в главното обучение. През юли се оповестява, че към 30 учители са били задържани, тъй като са работили за онлайн учебно заведение, прието от NUG.

От самото начало образованието е полесражение в Мианмар . Учителите бяха измежду първите, дружно със здравните служащи, които излязоха в символ на митинг против преврата и бяха на предната линия на големите митинги, свикани от Движението за гражданско непокорство през първите седмици след военното завладяване. Когато това беше разрушено, множеството към момента отхвърлиха заповедите на военната хунта да се върнат на работа и през май 2020 година към 150 000 учители и академични преподаватели бяха уволнени от работните си места. Мнозина взеха решение да преминат в конспиративност , присъединявайки се към учебни заведения и клиники в региони, където общностите бяха почнали въоръжена битка против военното ръководство .

Военните гледат на основаването на самостоятелни учебни заведения и клиники като на екзистенциална опасност. Официалните данни сочат, че броят на учениците, които се явяват на зрелостен изпит в 10-ти клас в държавните учебни заведения, в този момент е единствено една пета от броя на учениците преди преврата. Учителите, работещи отвън държавния бранш , са жигосани като терористи .


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР