Около 1 млрд. лв. не влизат в държавния бюджет заради

...
Около 1 млрд. лв. не влизат в държавния бюджет заради
Коментари Харесай

Румен Гечев: Държавата губи около 1 млрд. лв заради сивата икономика при горивата

Около 1 милиарда лева не влизат в държавния бюджет поради сивата стопанска система при търговията с горива. Това съобщи икономистът и народен представител от Българска социалистическа партия проф. Румен Гечев в предаването „ Лице в лице”. Той добави, че половината от горивото на пазара се образува от акцизи и Данък добавена стойност.

„ Преди една година с промени в Закона за акциза, трябваше на всички пристанища, на които се одобряват петролни танкери да има измервателни уреди – да, само че не. През декември 2017 година министърът на финансите удължи периода с 6 месеца, доникъде на 2018 година, със задна дата. На 16 март се наложи Народното събрание да узаконява наредбата на господин Горанов. Вече сме февруари 2019 година и чак в този момент имаме планове да бъде проследявано”, уточни Гечeв.
Борисов: Въвеждаме 24-часово наблюдаване на придвижването на горивата По думите му камерите ще наблюдават „ всеки квадратен метър ”
Според депутата, по европейско законодателство – минималният данък на 1000 л. гориво е 359 евро, у нас той е 363 евро, до момента в който в Холандия е 778 евро, Франция – 600 евро. Според Гечев, рекордно ниският данък у нас е за сметка на страната.

„ Ако при крайната цена сме на положително място в Европейски Съюз, само че към нас има страни с съвсем двоен данък. Въпросът е кой прибира парите от разликата, при относително идентични цени за България. Лъвският къс се прибира от продавачите, а при други страни с висок стандарт се прибира от държавата”, уточни депутатът.

По думите на икономиста ролята на страната е да контролира пазара. „ Сръбската рафинерия, която се управлява от „ Газпром”, тя е с половината потенциал на българската рафинерия, те обаче регистрират чиста облага от 270 млн. евро при 15% налог облага. Българската страна от приватизацията на „ Нефтохим” не е платила нито една стотинка налог облага. Сивата стопанска система е на всички места – и при производителите, и при разпространителите”, разяснява Гечев.
Емил Димитров-Ревизоро за Закона за горивата: Едни хора желаят специфични условия Законът е в действие, само че има 6 месеца да се създаде разпоредба, посочи депутатът
Българска социалистическа партия желаят и да се смени състава на ЦИК преди изборите. Според Гечев, те упорстват да се съблюдава Конституцията, където е разказано, че Комисията има мандат и той изтича. Защо съгласно проф. Румен Гечев има късмет изборите да се фалшифицират – вижте във видеото.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР