Около 1 млн. квадрата строежи на жилища, хотели и къщи

...
Около 1 млн. квадрата строежи на жилища, хотели и къщи
Коментари Харесай

Над 1 млн. кв. м строежи по морето пред спиране дни преди старта на сезона

Около 1 млн. квадрата градежи на жилища, хотели и къщи по морето ще би трябвало да бъдат спрени преди началото на дейния туристически сезон в летните ни курорти. Преобладаващата част от тях са в област Варна, демонстрират данните на Националния указател за ново строителство и реконструкции в България.

Там към момента се работи по стартирани през предходната година 740 хиляди квадрата плана. Около 450 хиляди кв. м от тях са жилища, което е с 51% повече на годишна база. 117 хиляди квадрата са хотелите.

В област Бургас общо почналите градежи с РЗП над 1000 квадрата са за 581 хиляди кв. м, като е регистриран растеж от 12%. Там обаче ваканционното строителство се възвръща по-бавно и растежът е единствено 2 на 100.

Най-активно сега по Черноморието се строят хотели. Като изключим жилищното строителство в двата най-големи града - Варна и Бургас, това е сегментът, който най-вече притегля инвеститорският интерес изясни Петър Каменов от регистъра пред Монитор.

По думите му максимален пик на строителството на хотели се следи в региона на морската ни столица, изключително в курорта Св. св. Константин и Елена. На север от Варна се построяват 5 огромни хотелски комплекса и здания с ваканционни жилища. Другата точка с 2 огромни плана за хотели е Св. Влас, които вероятно ще би трябвало да бъдат спрени през дейния сезон.

„ Такива огромни обекти за създаване на хотели през тази година в Слънчев бряг няма, тъй като там няма интензивно строителство, познато от минали години. По Южното Черноморие, надолу в Лозенец има един огромен план и още един в Приморско. В Обзор също един огромен план, който бизнесмените му се пробват да го завършат преди началото на сезона “, добави Каменов.

Според специалиста сега към този момент няма огромни планове, които в този момент да се довършват тъй като преди време са били изоставени. „ В подмяна на това се приключват доста по-малки здания, повече неголеми здания, изключително дребни хотелчета. Само в региона на Несебър сходните обновени планове през последната година са най-малко трийсетина. Мащабно създаване на жилищни здания кипи и в бургаския квартал Сарафово. Там също има доста строителство, почнало от началото в последните месеци или през предходната и по-миналата година. Интересно е да се спомене, че в региона на Равда се работи по ново уголемение на аквапарка, което потегли преди към месец и половина. Довършва се строителството на огромен хотел в Ахелой. Около Балчик и по брега на север от него няма огромни градежи, а се построяват най-вече дребни хотелчета и еднофамилни къщи, само че не са доста като разгъната застроена повърхност “, изяснява Каменов.

От 15 май до 1 октомври със заповед на кмета на Варна се не разрешава работата по градежите на територията на комплексите Златни пясъци, Св. св. Константин и Елена, кк Чайка, кз Прибой, курортната зона в местността Манастирски хълм. Спира се достъпът на тежка строителна машинизация и на всевъзможни транспортни средства, доставящи строителни материали в комплексите. Изключение се позволява за наложително аварийно-ремонтни работи, според член 15 от Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК), прецизират от общината.

До 15 май възложителите и изпълнителите на незавършени градежи на територията на комплексите бяха задължени да подхващат нужните ограничения за ограждане и обезопасяването им, да демонтират краткотрайно поставените обслужващи обекти, които са отвън границата на строителната площадка, както и да почистят и възстановят нарушените вследствие на строително-монтажните работи тротоари и пътни настилки към градежите. Засегнатите от строителството зелени площи би трябвало да бъдат почистени от строителни боклуци, обработени и засадени със съответния тип декоративна растителност. Контролът за осъществяването на заповедта на кмета на Варна се разпореждат на Общинска полиция, съответното РПУ и регионите кметове. За нарушаването ѝ физическите лица се глобяват от 1000 до 10 000 лв., а на едноличните търговци и на юридическите лица се постанова глоба от 10 000 до 50 000 лв..

В област Добрич, където сезонът по морето стартира по-късно, към момента общините не са оповестили от по кое време ще разпоредят прекъсване на градежите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР