Около 1 милион са пенсионерите, които ще получават по 300

...
Около 1 милион са пенсионерите, които ще получават по 300
Коментари Харесай

Ето кои пенсионери вземат през април ваучери за храна по 120 лв.

Около 1 милион са пенсионерите, които ще получават по 300 лв. минимална пенсия от 1 януари идната година. Общият брой на пенсионерите пък е 2 118 000, което значи, че съвсем половината от пенсионерите у нас ще получават този най-малко. Това оповестиха от Националния застрахователен институт пред "Монитор ".

Надзорният съвет на института утвърди плана на Закон за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2021 година В него са отразени параметрите на плануваните за идната година социално-осигурителни политики в страната.

От 1 януари 2020 година с 20% се усилват минималната и оптималната пенсия.

Максималната се подвига от 1200 на 1440 лева Всички останали пенсии ще се осъвременят с 5% по швейцарското предписание от 1 юли. Максималният застрахователен приход няма да се подвига и остава 3000 лева Всички компенсации от държавното публично обезпечаване остават без смяна.

До март пък ще се изплащат добавките от 50 лева към всички пенсии, а през април се чака възрастните с пенсия сред 300.01 и 369 лева да получат по 120 лева еднократно под формата на ваучери за храна, които да се обезпечават от Агенцията за обществено подкрепяне.

Как ще наподобяват и по какъв начин ще се дават тези ваучери към момента се разисква, обясниха от общественото министерство за „ Монитор “. Преди няколко дни общественият министър Деница Сачева уточни, че това ще обхване към 390 000 души.

Средствата за добавката от 50 лв. за всички пенсионери са обезпечени за сметка на преструктуриране на разноските или прехвърлянията по централния бюджет за 2020 година

От близо 15 милиарда лв. общ бюджет Национален осигурителен институт ще заплати за пенсии 12.8 милиарда лв. през 2021 година

Предстои съгласуването на проектозакона в Националния съвет за тристранно съдействие, приемането му от Министерския съвет и окончателното му гласоподаване в Народното събрание.

До дни следва на съвета за тристранно съдействие да се събере, с цел да се обсъдят всички промени, само че към момента няма изясненост по кое време тъкмо ще се организира съвещанието.

През септември идната година универсалните пенсионни фондове ще стартират първото всеобщо погашение на втората пенсия. Следващата година 17 000 дами ще получат право на достъп до спестените си пари в частните фондове, само че към момента никой не знае по какъв начин ще бъдат изплащани те.

Предстои страната да дефинира законово метода, по който това да се случва, по информация на „ Монитор “ всичко, обвързвано с вторите пенсии, ще стане ясно към края на тази година.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР