Около 1.5 милиона от българите са със свръхнаднормено тегло и

...
Около 1.5 милиона от българите са със свръхнаднормено тегло и
Коментари Харесай

Около 1.5 млн. българи са със свръхнаднормено тегло

Около 1.5 милиона от българите са със свръхнаднормено тегло и страната ни е на едно от водещите места по честотата на затлъстяването в детска възраст измежду страните от Европейски Съюз. Страната ни се подрежда и на едно от водещите места измежду страните от Европейския съюз по периодичност на затлъстяването в детска възраст. Това демонстрират данни на Европейската асоциация за проучване на затлъстяването (EASO).

Европейската асоциация за проучване на затлъстяването е одобрила кандидатурата на Александровска болница за упълномощен център за лекуване на затлъстяването. Това ще бъде първият в България функционален експертен център за образование, развиване и възстановяване на диагностиката, лекуването и обгрижването на пациенти с наднормено тегло и затлъстяване. Още през 2016 година в УМБАЛ “Александровска” е образуван екип от специалисти (ендокринолог, кардиолог, пулмолог, диетолог, гастроентеролог, психолог и хирург), който сътвори протоколи за държание и лекуване при пациенти със затлъстяване, подлежащи на бариатрична хирургия.

Според специалистите лекуването на затлъстяването е сложно и дълготрайно и няма повсеместен метод, годен за всички. То включва смяна на питателните привички, диетичен режим, физическа интензивност, поведенческа психотерапия, лекарства и като последна мярка - бариатрична хирургия. За интервал от две години в програмата са включени повече от 150 пациенти, подобаващи за оперативно лекуване.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР