Около 1,3 милиона жители на чилийската столица ще бъдат изолирани

Около 1,3 милиона жители на чилийската столица ще бъдат изолирани ...

Южноамерикански страни налагат ограничения заради пандемията.


Около 1,3 милиона жители на чилийската столица ще бъдат изолирани в продължение на най-малко една седмица поради епидемията от коронавируса, обявиха чилийските власти, цитирани от Франс прес. Освен това затварянето на учебните заведения се удължава до края на април.

Карантинните мерки засягат седем области от град Сантяго, или 1,3 от 8-те милиона жители на столицата. Разпоредбите влязоха в сила днес от 1 часа по Гринуич. В много от тези седем области са разположени обществени институции и търговски центрове. В тях са регистрирани голям брой случаи и свободното придвижване на живеещите там граждани "може да доведе до повече случаи на заразяване", уточни министърът на здравеопазването Хайме Манялич.

Чили вече затвори границите си и въведе полицейски час. В страната са регистрирани 1142 случая на Ковид-19 и трима починали.

Панама обяви, че ще разреши на круизния кораб "Зандам", на борда на който има 42 души със симптоми на грип, да премине през Панамския канал. На пътниците обаче се забранява да слизат на територията на страната. Корабът плава под нидерландско знаме и е собственост на дружеството "Холанд Америка". Той напусна пристанището на Буенос Айрес на 7 март. Дружеството обяви, че в неделя 13 от общо 1243 пътници и 29 от общо 586 членове на екипажа са имали симптоми на грип. Не се уточнява дали става дума за Covid-19 поради липсата на тестове на борда.

Първоначално круизът трябваше да завърши на 21 март в Сан Антонио, пристанище от района на чилийската столица Сантяго. Взетите от чилийското правителство мерки за борба с коронавируса обаче принудиха корба да промени маршрута си.

Източник: mediapool.bg