Окей. О.К. Ок. Или пък Okay. Това е, впрочем, първата

...
Окей. О.К. Ок. Или пък Okay. Това е, впрочем, първата
Коментари Харесай

Откъде идва най-употребяваната дума в езика ни?

 Окей. О.К. Ок. Или пък Okay. Това е, прочее, първата дума, изречена от човек на Луната. Американска дума, както са американски и джинсите. Както думата, по този начин и панталоните са основани през 19 век. И думата, и джинсите се употребяват необятно, само че не и при публични случаи. Така най-малко написа Алън Меткалф в своята забележителна брошура " OK - The Impossible Story of America`s Greatest Word " (В превод: " Невъзможната история на най-великата дума на Америка " ).

В книгата създателят се пробва да изследва етимологията на този израз. Теориите за произхода на думата се не по-малко от методите за изписване. Някои настояват, че е от гръцко родословие: " ола кала " значи на гръцки " всичко е добре ". Други пък се кълнат, че идва от финландското " ойкеа ", което ще рече " наред, вярно ".

Упорито се тиражира и изказванието, че думата идва от погрешно изписаната команда на френските докери, с която изпращали корабите към пристана: " Au Quai! " - " На кея! ". Има и редица индиански връзки. Така да вземем за пример на езика на племето Чоктоу изреченията, съдържащи изказвания, приключват с думичката " оке ", която има смисъла на изумителен знак.

Всичко това звучи доста забавно, само че не е правилно. Истината е доста по-причудлива и може да бъде открита в едно ситно напечатано известие на вестник " Boston Morning Post " от 23 март 1839 година. Информацията на вестника е отдадена на един комичен клуб, а думичката " окей " е замислена като правописна игрословица: във въпросната публикация " окей " е неправилно изписаната абревиатура на all correct (всичко правилно). В тези години вестниците били цялостни с сходни правописни шегички. Малко преди упоменатата дата в същия вестник един публицист се измайтапил със съкращението " O.W. " - неправилно написано редуциране на " олрайт " (all right).

Игрословиците със съкращения получават необятна известност по това време и биха могли да се сравнят с днешния банален и профанизиран правопис в SMS-ите. В далечната 1839 година " изобретателят " на думичката " окей ", някой си Чарлс Гордън Грийн, толкоз харесва личния си анекдот, че през идващите седмици не стопира да го употребява. И както постоянно става с ината човешки - един прекрасен ден по-мекушавите характери си споделят " окей " и също взимат думичката на въоръжение.

Думата " окей " още същата година стартира да се появява из вестници във Филаделфия, Ню Йорк и Вашингтон. А оттова се популяризира като вирус и превзема последователно целия свят.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР