Океанските вълни стават по-силни и по-разрушителни с всяка изминала година

...
Океанските вълни стават по-силни и по-разрушителни с всяка изминала година
Коментари Харесай

​Океанските вълни стават по-силни

Океанските талази стават по-силни и по-разрушителни с всяка минала година поради покачващите се температури на водата, заяви Сайънс алърт.


Учени от университета на Кантабрия са открили взаимна взаимозависимост сред затоплящите се океани и размера и силата на вълните, съгласно която колкото повече се повишават температурите, толкоз по-разрушителни ще стават океаните.

Океанските талази се появяват от взаимоотношението сред атмосферата и водата. Затова не е изненадващо, че измененията в климата въздействат и върху тях. Досега обаче тази връзка не е изследвана. Макар и да е известно, че скоростта напразно и височината на вълните се усилват в някои елементи на океана, локалните аргументи за това не са проучени. Испанските учени за първи път свързват тези феномени.
 Моретата и океаните - доста по-топли от предстоящото Моретата и океаните - доста по-топли от предстоящото
Светът съществено подценява количествата топлота, които всмукват океаните, предизвестяват експерти. Тенденцията се следи през последните 25 год...

Промените в климата последователно затоплят океанската повърхнина. Тя въздействат и върху моделите на ветровете и това ускорява вълните. Учените са употребявали данни за ветровете, вълните и температурата на морската повърхнина от 1948 година до 2017 година Анализът им демонстрира, че силата на вълните се е увеличавала с 0,47 % годишно в света, а след 1994 година стойностите са нарастнали до 2,33 годишно.

Това може да не звучи доста, само че в някои елементи на света измененията са по-драматични, да вземем за пример в тропическия Тихи океан, а оттова и в елементи от централния Северен Тихи океан и в Южния океан към Антарктика.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР