Океаните на Земята се затоплят, а ледовете по полюсите се

...
Океаните на Земята се затоплят, а ледовете по полюсите се
Коментари Харесай

Учени бият тревога: Опасно явление ще застигне и България

Океаните на Земята се затоплят, а ледовете по полюсите се топят. Тези шокиращи данни разгласи Междуправителственият комитет по климатичните промени към Организация на обединените нации в годишния си отчет.

Над 100 учени от 36 страни, работили по отчета, настояват, че поради климатичните промени океаните се затоплят по-бързо, кислородът в тях понижава, а водите стават по-киселинни.

Глобалното стопляне води до топенето на ледниците в полярните региони. Годишната загуба на лед е към 720 милиарда тона, а през 2019 година бяха регистрирани рекордни ниски равнища на арктическия воден лед.

А ледът изчезва в международните водни басейни, чието равнище се повишава с 3,66 милиметра годишно.

Според отчета, в случай че не овладеем климатичните промени, до края на XXI век морското ниво ще се повиши от 61 до 110 сантиметра. Това значи злополука за островните страни и изгубването на обилни територии от сушата.

Океаните са в неволя, а това значи, че човечеството е в неволя, обобщават учените, подготвили шокиращия отчет. Данните са планирани, само че и евентуални, в случай че човечеството бързо не понижи излъчванията на парниковите газове.

Покачването на морското ниво ще се отрази и на нашата страна. Ще бъде съпроводено с повече рискови събития - мощни стихии и приливи.



„ И при нас това постепенно повишаване на Световния океан също към този момент се вижда, което директно води до понижаване на плажната линия, води до ерозия на крайбрежията. От чисто икономическа позиция евентуално ще са промени в приходите и доста по-сериозни разноски в областта на туризма ”, изяснява Георги Стефанов от WWF пред bTV.

Страната ни може да пострада и от упования миграционен напън.

„ Тези близо 1 милиарда души, които живеят по другите брегове на Световния океан ще търсят друго място – ние сме на кръстопът в света и сигурно ще бъдем афектирани! ”, счита Стефанов.

Промените ще ги усетим и с понижаване на биоразнообразията освен Световния океан, а и в Черно море.



„ Някои типове риби, с които сме привикнали, ще изчезнат от Черно море – това е един доста сериозен проблем и за поминъка на хората ”, споделя Тодоров Тодоров от Сдружение " За Земята ”.

Експертите даже чакат междудържавни разногласия за това в чии териториални води се намират популациите на избрани типове риба и кой има право на улова.

За да оцелеем, би трябвало да овладеем и ограничим колкото можем световното стопляне. За това приканват специалистите по климатични промени. Дали стряскащите прогнози ще се осъществен, зависи от нас.

Източник: blitz.bg
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР