Океанът в луната на Юпитер, Европа, може да е газиран

...
Океанът в луната на Юпитер, Европа, може да е газиран
Коментари Харесай

Океанските недра на луната на Юпитер могат да крият необходимия за живота въглерод

Океанът в луната на Юпитер, Европа, може да е газиран - не в смисъл, че е като газирана напитка, а че е цялостен с въглероден диоксид. Тази информация, която идва от наблюденията, направени с галактическия телескоп " Джеймс Уеб " (JWST), може да бъде от огромно значение, защото въглеродът е значим детайл за живота - това е мотив в интерес на обитаемите условия под ледената обвивка на Европа.


Две самостоятелни групи проучиха наблюденията на JWST и откриха едно и също нещо. Въглеродният диоксид наподобява се просмуква към ледената повърхнина на Европа. Той е най-разпространен в област, наречена Тара Реджио, където почвата е разбъркана в така наречен безреден терен - неразбория от ями, хребети, пукнатини и куполи. Тара Реджио се счита за относително млада област от повърхността, завършена от взаимоотношението с подземния океан през последните няколко милиона години.

" Най-силният сигнал идва от терена на хаоса, който от геологична позиция е по-свеж от другите елементи на Европа ", споделя Херонимо Вилянуева от Центъра за галактически полети " Годард " на НАСА в Мериленд. " Това значи, че е доста евентуално този материал да е нов и да идва от вътрешността на планетата. Концентрациите са нараснали и в други области на безредния терен и не подхождат на това, което бихме очаквали, в случай че въглеродният диоксид е донесен на Европа от външни източници, като комети “.

Това е добре за вероятността за живот под ледената обвивка на Европа, защото всички известни живи организми разчитат на въглерода като конструктивен детайл за по-сложни молекули, наречени органични субстанции.

" Въглеродът е биологично значим детайл, тъй че е значимо да разберем по какъв начин е попаднал на Европа, какъв брой от него има там и под каква форма ", споделя Саманта Тръмбо от университета Корнел в Ню Йорк.

Досега JWST е хвърлил единствено един взор към Европа. С проектите за още три изгледа, в последна сметка ще имаме по-пълна картина на повърхността ѝ, която ще ни даде голям брой сведения за състава и евентуалната обитаемост на нейните морета.?БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР