Океанът покрива повече от 70% от повърхността на Земята днес,

...
Океанът покрива повече от 70% от повърхността на Земята днес,
Коментари Харесай

Земята е била изцяло покрита с вода преди 3 милиарда години

Океанът покрива повече от 70% от повърхността на Земята през днешния ден, само че преди повече от 3 милиарда години цялата планета може би е била покрита с вода.

За да изследва каква е била планетата преди милиарди години, екип от откриватели се обърна към индиректните способи за разбор в геоложки обект в Австралия, прочут като Пилбара. Днес районът е на 100 километра навътре в континента, само че преди 3,2 милиарда години той е бил под вода. Всъщност в миналото е имало и антични хидротермални отвори там, където морската вода клокочи през океанското дъно.

“Няма проби от в действителност антична океанска вода, само че ние имаме скали, които са взаимодействали с тази морска вода и си спомнихме за това взаимоотношение ”, споделя в изказване водещият академик Бенджамин Джонсън, помощник в Държавния университет в Айова.

Изследователите са събрали над 100 от тези скални проби и са разкрили в тях нещо изключително: малко по-голямо количество от избран изотоп О2. Изотопът е версия на детайл, който има друг брой неутрони в ядрото си. По-голямата част от кислорода на Земята е кислород-16 и съдържа осем протона и осем неутрона. Около 0,20% от кислорода на планетата се състои от 10 неутрона и е прочут като кислород-18.

Пробите от Австралия демонстрират, че античната вода в района е съдържала повече кислород-18, в сравнение с в този момент. Тъй като континентите са покрити с богата на глина почва, която е ефикасна при хващане на кислород-18, екипът счита, че в случай че не е имало континенти, покрити с почва, в океана би участвал повече кислород-18.

Откритието допуска, че не е имало доста суша преди 3.24 милиарда години.

„ В това, което сме разкрили, няма нищо, което да споделя, че не е имало дребни, континенти, които стърчат от океаните “, прибавя съавторът на изследването Босуел Уинг, доцент в катедрата по геологически науки в Университета на Колорадо. “Ние просто не считаме, че е имало образуване на континентални почви в международен мащаб, каквото следим през днешния ден. ”

Изследователите не знаят по кое време и по какъв начин континентите са почнали да излизат отвън океана, само че възнамеряват да проучат „ по-младите “ скални формирания, с цел да сформират по-точна времева линия, се споделя в обява на Nature Geoscience. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР