Океанът е шумно място сам по себе си, но покрай

...
Океанът е шумно място сам по себе си, но покрай
Коментари Харесай

Мистериозен звук от дълбините на Карибско море озадачава учените

Океанът е шумно място самичък по себе си, само че около глъчката от корабния трафик и цялостният с живот морски свят, учените са съумели да уловят различен и загадъчен тон, написа Science Alert.

Той не може да бъде чут от човешкото ухо, само че другояче е изразителен и мощен и заради това е засечен даже от космоса. И не звучи като нищо, познато ни досега.

Всичко стартира, когато експерти от университета на Ливърпул изследват динамичността на Карибско море. Те разглеждали данни за океанското налягане в моделите, когато открили, че в този регион се появяват огромни и необясними съмнения. Затова ревизирали правени на място измервания от 1958 година до 2013 година, като ги сравнили с данни за теченията и данни на НАСА. Така разкрили, че басейнът на Карибско море е като гигантска свирка.

Самото море е значима част от огромния океански конвейерен пояс, като там се образуват течения, вливащи се директно в Гълфстрийм.

Явлението може да бъде записано от Космоса с помощта на съмнения в земната гравитация, провокирани от измененията в налягането. Учените се надяват да употребяват сигнала за прогнозиране на вероятността от крайбрежни наводнения.

Ето по какъв начин звучи странния тон, интензивен с няколко октави, с цел да стане осезателен от нашия слух.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР