Океанът е препълнен. В него могат да се открият до

...
Океанът е препълнен. В него могат да се открият до
Коментари Харесай

Учените откриха нови, непознати ДНК-вируси в океана

Океанът е претъпкан. В него могат да се открият до 10 милиона вируси на всеки милилитър вода, само че се оказва, че има и такива, за които въобще не сме подозирали.

Учените откриха непознати за тях вируси, намиращи се в океана и които не се откриват посредством общоприетите лабораторни проби. Те подозират, че тези вируси евентуално съществуват и отвън водата. „ Не считаме, че населяват единствено и само водни басейни “ – твърди ученият Мартин Полц.

Полц и сътрудниците му от Масачузетския софтуерен институт, както и учените от медицинския факултет „ Albert Einstein College of Medicine ” в Ню Йорк проучват проби от океанската вода, събрани от крайбрежията на Масачузетс в продължение на 3 месеца.

Онова, което откриват във водата е удивително – освен поради това, което има, а поради това, което му липсва. Според тях най-разпространените вируси на нашата планета са двойноверижни ДНК-вируси, измежду които по този начин наречените „ caudiovirales ”, които имат „ опашка “ и са най-добре познати на науката.

За техните мистериозни двойници, които са без „ опашка “ , се знае доста по-малко, основно заради обстоятелството, че биологичните им характерности са сложни за проучване посредством общоприети проби. В последното си проучване, учените съумяват да инкубират вирусите без „ опашки “, извлечени от водите на океана до Масачузетс, както и да проследят ДНК-то им.

От общо 200 вируса, инфектирали бактериите „ vibrionaceae ” (често срещана морска бактерия), 18 принадлежат към фамилията на тези дребни, „ безопашати “ двойноверижни ДНК-вируси.

Екипът назовава откритието си „ autolykiviridae ” – на Автолик – воин от гръцката митология, който получил от татко си Хермес подарък – способността да става незабележим и по този начин станал извънредно сложен за залавяне.

Но въпреки всичко, вирусите „ autolykiviridae ” са открити и в този момент, когато знаем за тяхното битие, учените ще съумеят да запълнят голяма празнота по отношение на еволюцията на вирусите.

Тези „ безопашати “ вируси евентуално са представители на антична вирусна линия, дефинирана от характерни типове капсиди (белтъчната обвивка на вирусите), за които учените знаят, че инфектират животни и едноклетъчни организми, само че не и бактерии.

Докато множеството вируси инфектират единствено един или два типа бактерии, „ безопашатите “ вируси наподобява са в положение да заразяват десетки разнообразни типове бактерии. „ Те са повода за гибелта на към 40% от бактериите, макар че съставляват единствено 10% от вирусите, които изолирахме “ –обясняват специалистите.

С тази информация на разположение, учените стартират да ровят в базата данни, с цел да открият доказателства за сходни вируси, които към този момент са били изследвани от други учени. „ Открихме съгласуваност сред „ autolykiviridae ” и някои вируси в микробиома на човечеството, само че към момента не знаем по какъв начин те въздействат на микробите в червата или какъв брой са значими за здравето “.

Тепърва ще се правят повече проучвания, с цел да се дефинира резултата от новооткритите вируси  – освен в океана, само че и в природата и човешкото тяло. „ Това отваря нови пътища за по-нататъшно схващане на ролята на вирусите в океана. В на практика смисъл, това ни демонстрира, че би трябвало да променим някои от постоянно употребяваните от нас способи, с цел да осезаем тези вируси. Бих споделил, че това е значим прогрес в региона. “ – споделя биологът Джед Фърман от Университета в Южна Калифорния.

Източник: sciencealert.com

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР