Оказва се, че Йордан Радичков е бил Нострадамус. Още в

...
Оказва се, че Йордан Радичков е бил Нострадамус. Още в
Коментари Харесай

Радичков – Нострадамус, предрекъл екологичната криза

Оказва се, че Йордан Радичков е бил Нострадамус. Още в рисунка към книгата си „ Хора и свраки”, появила се през 1990 година, е планувал екологичната рецесия. Прогнозирал е изгубването на доста скотски типове, преселенията на народите, които ще минат от по-студени към по-топли места. Това е и нарисувал – свят единствено с по един меридиан и паралел, и два полюса.

С тези думи художникът Антон Стайков откри изложбата „ Хора и свраки” в изложба – книжарница „ София прес”. На нея са изложени истинските рисунки на Радичков към едноименната книга, която в този момент още веднъж се издава с ново оформление, дело на художника София Попйорданова.

Стайков акцентира, че е същинско благополучие да забележим рисунките на Радичков, такива, каквито ги е нарисувал в миналото – да почувстваме аурата на оригинала - пожълтялата хартия, избелелия флумастер. Той разяснява, че някои от тях влизат в самобитен разговор с тези на художника - плакатист Асен Старейшински, с поетично-ироничните рисунки на Кирил Прашков от 80-е години, само че за Радичков изключително значим е мащабът. За това в рисунките му има и доста огромни, и доста дребни фигурки. Присъства и една дребна, насочила се в противоположната посока на всички останали. Тя обаче, без всяко подозрение, печели благосклонностите на всички ни, въпреки и да е „ лузърът”, изясни Стайков.

Той обърна внимание и на още две особености в изложбата: всички нарисувани от Радичков свраки си имат присъщ знак – четириъгълник, разграничен на равни елементи, от които едната е черна; в изложбата има и една непубликувана в книгата рисунка – колективен портрет на свраки и колективен портрет на хора. Посланието й е многозначително – в живота непрекъснато би трябвало да има някой наблюдаващ, който да успее да направи портрет на другия, само че, с цел да му се получи, е належащо най-малко да се опита да се огледа в очи му.

От своя страна Радослав Чичев, който показа книгата „ Хора и свраки”, показа най-важното, което е научил от нея: да употребява умалителните – „ хлебец”, „ лучец”, когато желае да опитоми света и да почувства топлината му; да държи връзка с „ кладенчето на душата си”, за което знае, че в него може да се удави, само че може и да се открие; да си дава сметка, че може и да е покрит от обилие, само че това, което му липсва, е да участва в света с „ два леви галоша – страшното и значимото - детството и зрелостта”; да живее уютно с метафорите на действителността и да вижда по какъв начин „ написаното, сходно на дим дими, стели се над засипаните със сняг покриви и изтънява, до момента в който най-после се слее със сивото човешко небе и се изгуби в него”.

За всички тези невероятни уроци можете да прочете в новоиздадената книга на Радичков „ Хора и свраки”. От нея е и постоянно цитираното изречение: „ Човекът съставлява едно доста дълго изречение, написано с огромна обич и ентусиазъм, само че цялостно с правописни грешки”. Вероятно те са черният квадрат, характерният код от четириъгълника на всяка сврака. Но с цел да се уверите, проверете сами. Изложбата може да бъде забелязана до 4 февруари.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР