Оказва се, че това е възможно, обясняват специалистите. Като допълват,

...
Оказва се, че това е възможно, обясняват специалистите. Като допълват,
Коментари Харесай

Човек може да изгуби внезапно паметта си от стрес и депресия

Оказва се, че това е допустимо, изясняват експертите. Като допълват, че неочакваната загуба на схващане и памет в напреднала възраст са извънредно тревожни признаци и не трябва да се оставят без внимание. В такава обстановка е наложително незабавно да се консултирате първо с невролог. Така ще бъдат изключени болести на основния мозък като болест на Алцхаймер, на Паркинсон, тумори на мозъка и така нататък

Задължително е също по този начин да се обърнете и към кардиолог, който от своя страна ще открие вероятни болести на сърцето. В случая това може да бъде атеросклеротична кардиосклероза, която води до нарушение на сърдечния темп.

И, както към този момент стана ясно, стресът и депресията също могат да се окажат причина за загуба наизуст. Специалистите изясняват механизма за нарушаване на паметта при мощен стрес. В този случай пропадането на паметта поради психотравмиращо събитие по-скоро носи предпазен темперамент. Един от най-тежките разновидности за стресова загуба на паметта се счита така наречен дисоциативна фуга. Тя се характеризира с ненадейно, само че целеустремено пътешестване на индивида, претърпял мощна психическа контузия, на непознато място.

След това потърпевшият напълно не помни информацията за себе си, даже и името си за този интервал, т.е., нещо като амнезия. Но всички останали привички и способността за запомняне на нови неща, се резервират.

Специалистите одобряват за най-сложни случаите на така наречен ретроградна амнезия - частична или цялостна загуба на паметта във връзка с наскорошни събития.

Тя може да се развие след черепномозъчна травма; при израстък на основния мозък и, несъмнено, при мощен стрес, чийто механизъм експертите изясняват със същата дисоциативна фуга.

Между другото, постоянно нарушаванията на паметта пораждат поради така наречен астеничен синдром или невроза, които постоянно съпътстват с изтощеност и/или нервно напрежение младите, дейни, доста работещи хора. При това се нарушава не толкоз паметта, колкото концентрацията на внимание. Наблюдава се нараснала възбудимост, нервност и бодърствуване. Не е нужно да се обръщате към доктор. Достатъчно е да възстановявате режима си на труд и отмора. В задълбочените случаи обаче може да се наложи консултация с психиатър, който да назначи невролептици, антидепресанти.

Някои противовирусни препарати пазят от деменция?
Британски лекари оферират да се употребяват противовирусни препарати за профилактика на деменция у пациенти, страдащи от херпес. Резултатите от наскорошно проучване могат да трансформират метода към профилактиката и лекуването на заболяването на Алцхаймер. Преди известно време сътрудници от Университета “Аризона ” разкрили съответна връзка сред херпесния вирус и заболяването на Алцхаймер. Анализът на мозъчната тъкан при към този момент умряли заболели посочил, че доста от тях са имали вирус 6-и и 7-и вид.

Сега техните сътрудници от Манчестърския университет провели разбор на три огромни проучвания, отдадени на херпеса и деменцията. Те открили, че противовирусните препарати и имунизацията значително намаляват риска от когнитивни нарушавания. В процеса на наблюденията и проучванията създателите открили, че страдащите от херпес 2,5 пъти повече заболяват от деменция, най-много болест на Алцхаймер. Но най-изненадани били от обстоятелството, че нападателната противовирусна терапия съкращавала риска от деменция 10 пъти!

Препоръчва се лекарите да вземат поради обстоятелството, че такава противовирусна терапия (ацикловир, валацикловир) е подобаваща за възрастни хора с риск от деменция, както за никого другиго. Изследователите се надяват скоро да се появи ваксина срещу херпес. И в случай че този препарат се приема на младини, доста случаи на деменция биха могли да бъдат предотвратени.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР