Оказва се, че свободата на словото в България зависи от

...
Оказва се, че свободата на словото в България зависи от
Коментари Харесай

Велислава Дърева: Страх завладява Бойко Борисов

Оказва се, че свободата на словото в България зависи от един управник, от неговото въодушевление сега, от неговите страхове. Това е неприемливо. Не може от това да зависи свободата на словото. Това разяснява в изявление за БНР журналистът Велислава Дърева.

В Конституцията изрично е записано – съществени права на българските жители са независимост на словото, независимост на съвестта, независимост на убежденията, на възгледите, също по този начин право на свободно сдружаване. За мен БНР постоянно е било знак, тъй като си е извоювало престижа на свободна медия, на свободна територия. Винаги когато има сходни истории (те не се случват за първи път), това постоянно надълбоко ме е тормозило. Да посегнеш на един публицист, който е изразил своята сериозна позиция, поради това да свалиш този сътрудник от ефир, това е безспорна принуда против свободното слово, изрече мнение тя по случая "Силвия Великова ".

Другото притеснително е назначението на двойник/дубльор/контрольор на това, което ще приказва Силвия, акцентира Дърева и предизвести: "Искам да припомня на управлението на БНР, че в природата нормално двойниците на естествените гъби са отровни. Двойникът е токсичен по принцип ".

Години наред една свободна медия, като Радиото, живее в някакво дежавю, добави мнението си журналистът Весислава Антонова.

Години наред живеем в една фасадна народна власт. През тази седмица и предходната от тази фасада започнаха да падат части, да се олющват огромни части от нея. Когато няма публицисти, които да са свободни да изразят гледната си точка, когато имаш редактори и продуценти в предаванията, чиято съществена задача е да осъществят този плурализъм, канейки посетители с противоположна позиция и мнение, значи някой не си прави работата. Не мога да схвана за какво съответният публицист би трябвало да е отговорен, съобщи Антонова.

Фактът, че министър председателят се намесва, значи, че самостоятелният по закон регулатор не си е приключил работата, изрече мнение Антонова и добави: "Институциите не работят и по тази причина министър председателят би трябвало да се притичва непрекъснато да потушава всевъзможен скандал ".

В тази връзка Велислава Дърева означи: "Напоследък Бойко Борисов непрестанно се разграничава от дейностите на своите подставени лица, тъй като това са негови подставени лица. Това приказва, че е мощно обезпокоен. Очевидно някакъв боязън стартира да владее българския министър председател ".

Весислава Антонова изрази вяра, че няма да остане безнаказано това посягане върху свободата на словото. Винаги властта, до момента в който дава бюджетите на публичните медии, ще се пробва да се саморазправя с тях, изрече мнение тя.

Ако погледнем на Съвет за електронни медии не през закона и пълномощията, които има, а го погледнем през неговия състав, ще разберем, че просто той в действителност съществува безсмислено, сподели още Антонова. По думите ѝ неколкократно сме очевидци на неточности на регулатора.

Велислава Дърева разяснява и шпионския скандал от предходната седмица. Според нея това е било "откровена принуда ": "Политически възгледи, които са обезпечени от Конституцията, бяха приети за законни посредством принуда на интелектуалци ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР