Оказва се, че според Оксфордския тълковен речник електромобилите не са

...
Оказва се, че според Оксфордския тълковен речник електромобилите не са
Коментари Харесай

Еектромобилите не били коли

Оказва се, че съгласно Оксфордския разяснителен речник електрическите автомобили не са коли. Поради тази причина автомобилният производител Jaguar публично популяризира информация за тяхна нова акция, която има за цел, да насърчи Оксфордския разяснителен речник, да промени смисъла на думата “car” – кола. Причината е напълно електрическият SUV модел на марката – новият I-PACE, който е собственик на купите „ Световен автомобил на 2019 “ (World Car of The Year) и „ Европейски автомобил на 2019 “ (European Car of The Year). Тук идва и забавната част – този електрически автомобил не се дефинира като „ кола “.

Оксфордският разяснителен речник (OED), който е и основният исторически речник на Английския език, дефинира думата „ car “ (кола) като: „ пътно транспортно средство, задвижвано от мотор (обикновено с вътрешно горене), планиран да транспортира лидер и дребен брой от пасажери и нормално има две предни и две задни колела. Използва се за персонална, комерсиална или развлекателна приложимост “.

От друга страна, определението в Oxford Dictionaries.com (издателство на университета Оксфорд) на база профилирана сбирка от научни уеб страници, е: „ Пътно транспортно средство, типично с четири колела, задвижвано от мотор с вътрешно горене и с опция да транспортира дребна група от хора “. За да поправя обстановката, Jaguar подаде публично заявление до OED и OxfordDictionary.com за да се актуализират определенията и да се включат спомагателни задвижващи способи, в това число за електрически транспортни средства.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР