Оказва се, че Прокуратурата е заложник на главния прокурор, който

...
Оказва се, че Прокуратурата е заложник на главния прокурор, който
Коментари Харесай

Спортният министър: Държавата е подложена на саботаж от страна на Прокуратурата |

Оказва се, че Прокуратурата е пленник на основния прокурор, който не желае да напусне този пост. Държавата е подложена на бойкот от страна на Прокуратурата, от който страда изпълнителната власт. Истински резултати в битката с престъпността в България ще има, когато Прокуратурата първо се освободи от основния прокурор и по-късно всички, подвластни от него прокурори, част от тази група, бъдат отстранени, заяви пред Нова телевизия министърът на младежта и спорта Радостин Василев.

Когато бях ръководител на Правната комисия в Народното събрание, се появи, че господин Гешев се смята за недостижим и не желае да дава отговор на въпроси на народните представители. Според мен при настоящия състав на Висшия правосъден съвет по-скоро е неприятен опит опитът той още веднъж да бъде отхвърлен. Той е със сериозна поддръжка в този орган. Това е очевидно за цялото общество. Ние би трябвало да си кажем истината. В момента България и изпълнителната власт страдат и не може да се потвърждава нищо на процедура същински, тъй като един от главните органи в цялата обстановка - Прокуратурата, съгласно мен играе като пленник на един човек, сподели Радостин Василев.

Сигнали за клубове-фантоми в БФС

Министерството на младежта и спорта ще направи инспекция по няколко сигнала за клубове, които не реализират активност, само че са членове на Българския футболен съюз и имат право на глас при осъществяване на конгресите на централата.

" Последните няколко дни сме сезирани с редица сигнали за клубове, взели участие в предходния конгрес, които нямат действителна активност и са фантоми. Възложил съм инспекции в няколко района на страната, тъй като имам противен опит с тези хора, които ще организират идния конгрес. Подадени са сигнали за към 10 клуба в няколко области на България " - съобщи Радостин Василев.

Той разяснява и проблема с изчезналата в министерството истинска планова документи на БФС, подадена по план за финансиране на организирането и провеждането на Европейското състезание по футбол за юноши до 17 години през 2015-а:

" Този план е финансиран с близо милион лв.. Оригиналният план, с който са кандидатствали, липсва. Това е министерство. Има деловодна система, входящи номера, списък. Не знам каква е повода за тази липса, само че това е корист, граничеща с закононарушение. Аз знам, че този план е осъществен престъпно. Знаят го и други хора и бяхме сезирани да го проверим. Но аз не мога да го ревизира, тъй като планът го няма. Разходването на обществени средства не се е случвало по метод, по който би трябвало да се случва. Има органи, които ще ревизират всичко ".

Строителството на “Арена Бургас ”

Радостин Василев разгласи, че ще бъдат подадени сигнали до способените органи по отношение на възможни злоупотреби, осъществявани в структурите, чийто принципал е ММС. Той даде за образец строителството на “Арена Бургас ”:

" Тази зала все още коства към 65 млн. лева Строи се към този момент 10 години. В момента има спор по отношение на това дали е подготвена или не. За мен това е престъпен случай и евентуално ще се наложи да сезираме способените органи, откакто имаме изясненост по какъв начин ще продължи да действа “Академика 2011 ” ЕАД. Това е сдружението, през което минава огромна част от финансирането на строителството на “Арена Бургас ” с постановления на Министерски съвет. Криминалното е, че по една социална поръчка са изхарчени стотици хиляди левове за един стартов револвер, който коства 20 пъти по-малко. Криминалното е, че в плановата документи на публичната поръчка за строителство на залата е включено едно празно пространство, което никога не може да бъде употребявано за спорт. В същото време изпълнителят твърди, че той е извършил на 100% заложената социална поръчка. Криминално е три пъти страната - с разпореждане на Министерски съвет - да финансира тази постройка за дотъкмяване и тя да не бъде довършена, а да е в този тип сега – изрично не подготвен за въвеждане в употреба. Дори Акт 15 няма постройката. Отговорността е на всички тези, които са свързани с построяването на залата - както изпълнителите, по този начин и възложителите. Ще сезирам органите с цялата информация, която имам и която на мен като правист ми наподобява престъпна. Според мен истината е, че това е една голяма дупка, в която са наливани средства без явен проект ".

Спортният министър разгласи, че измежду сигналите ще попадне и социална поръчка за изграждане на футболно игрище на стойност половин милион лв.. Договорът е подписан на 29 декември 2020-а:

“Преди приключване на периода, в който всички участници могат да възразят по тази социална поръчка и да я оспорят пред Комисия за защита на конкуренцията, се е сключил контракт с изпълнителя и е преведена 100% предплатено сумата в несъгласие на закона. По-страшното следва след това. Комисия за защита на конкуренцията и Административният съд връщат тази социална поръчка поради нарушаване на стадий планова документи. Поръчката не е трябвало да бъде изпълнявана, а в действителност тя е завършила, тъй като парите са дадени. Какво е построено като футболно игрище занапред ще се открива, само че за мен това е закононарушение. "

Василев сподели, че сигналите ще бъдат подадени до всички органи, в които той има доверие, само че не и до Прокуратурата.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР