Оказва се, че няма вафла на пазара, в която да

...
Оказва се, че няма вафла на пазара, в която да
Коментари Харесай

Ядем боклуци, при това безбожно скъпи! А после плачем, че сме болни

Оказва се, че няма вафла на пазара, в която да няма в големи количества противоречивото палмово масло. А всички знаем, че децата ядат вафли - първо, тъй като са вкусни, второ - тъй като са по-евтини от останалите десертчета. И се хапват бързо в междучасието.

28 от общо 31 изследвани марки вафли на българския пазар съдържат палмово масло. Това демонстрира изследване на асоциация „ Активни консуматори “. Освен това се оказало, че в 5 от вафлите палмовата лой е главен съставен елемент. Т.е. друго съвсем няма.



Чия е отговорността за качеството на храните? На Българската организация по сигурност на храните, напомнят от Асоциацията.

Всъщност естествената палмова лой не е нездравословна, нездравословна става след обработката, т.нар.втвърдяване, споделят специалистите. Процесът се назовава хидрогениране и при него се получават канценогенни субстанции, заради което в доста страни по света потреблението на хидрогенирана лой е неразрешено или лимитирано.

Освен палмовите отпадъци, в 29 от 31 изследвани марки вафли се съдържат млечни съставни елементи, само че не обикновено мляко - т.е. в тях има изсъхнало мляко, млечен протеин или фракции от него, а това основава опасности за здравето на потребителите.

А най-лошото е, че при нито една марка от проучените вафли няма изписани на етикета никакви Е номера. А е цялостно с тях.

Палмовото масло е мощен канцероген, настояват редица експерти. Развитите страни от дълго време са се отказали от внасянето и влагането на палмовото масло в хранителната промишленост, те лимитират продажбата на артикули, които го съдържат, и на етикета наложително означават, че участва.



Палмовото масло е най-употребяваната растителна лой на планетата. Има го в сапуна, пастата за зъби, вафлите, сладоледа, сиренето, кашкавала, пицата...

Проблемът е, че в храните маслото най-често е хидрогенирано - т.е. с променена конструкция, в която се прибавя водороден атом. Този вид трансмазнини са евтини и трайни, по тази причина са на всички места.

За вредите от тях е изписано доста.



"Трансмазнините имат главен принос към развиването на сърдечно-съдови болести. Този тип мазнини съставляват химически изомер на растителна лой, а пространствената им настройка е друга и мъчно се разпознава от човешкия организъм и му предизвиква усложнения в метаболизма ", изясняват пред Би Ти Ви от организацията по храните. "Трансмастните киселини са най-големият риск за сърдечно съдови болести - най-малко 10 пъти по-голям риск, в сравнение с наситените мазнини. Предизвикват съществени проблеми в метаболизма, като покачват неприятния холестерол ", споделя проф. Стефка Петрова от Българското сдружение по хранене и диететика за в. "Сега ".

Единственият плюс на палмовото масло за потребителя е неговата цена. Но когато става дума за здравето, най-добре е да забравим за икономиите. И да стартираме да носим отговорност какво хапват децата ни.

Защото на следващия ден тези деца ще имат проблеми с метаболизма и храносмилателната система, ще следим атеросклеротични процеси и бързо стареене на организма, затлъстяване, захарен диабет, болест на Алцхаймер, злокачествени болести. Искате ли това за децата си?
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР