Оказва се, че не само САЩ виждат шпиони в Huawei,

...
Оказва се, че не само САЩ виждат шпиони в Huawei,
Коментари Харесай

Huawei чисти редиците си от американски шпиони

Оказва се, че освен Съединени американски щати виждат шпиони в Huawei, само че и в китайската компания виждат американски шпиони. Според източници на Nikkei, управлението на компанията е почнало да уволнява чиновници, за които има съмнения, че са свързани с американското разузнаване. Нещо повече, в два от случаите става въпрос за чиновници на високо ниво, предава technews.bg.

Първият е Сунхом Стив Паак, софтуерен шеф на дъщерното сдружение HiSilicon Technologies, което се явява най-големият производител на чипове в Китай. Преди Huawei, Паак е бил старши вицепрезидент по разработка на чипове в Samsung Electronics.

Другият уволнен върховен чиновник е Ван Хсин-Ши, началник на софтуерния екип на Huawei и някогашен вицепрезидент на Faraday Technology, дъщерно сдружение на United Microelectronics, която е третият максимален производител на чипове по поръчка в света. И двамата към този момент са напуснали Huawei.

Американските наказания и усложнената обстановка в резултат на комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай са принудили Huawei да понижи броя на чиновниците с американско поданство или позволение за престояване в Щатите, защото разнообразни организации (предимно ЦРУ) могат да ги вербуват.

Huawei се тормози, че американското разузнаване към този момент се е свързало с някои локални чиновници на Huawei в Съединени американски щати, съгласно един от източниците, осведомен с казуса. Компанията е обезпокоена, че службите могат да се свържат и с други мениджъри с американско поданство или позволение за престояване в Съединени американски щати.

Huawei желае да отстрани евентуалната опция за рекрутиране на нейни чиновници от американските разследващи организации и по тази причина уволнява тези, с които Централно разузнавателно управление на САЩ (или други агенции) имат най-лесен контакт - хора, които са живели, работили или са учили в Северна Америка.

В този подтекст Huawei ускорява също електронните системи за сигурност сред задграничните си офиси и централите в Китай, с цел да предотврати вероятни течове на данни.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР