Оказва се, че модата с дишането на райски газ изобщо

...
Оказва се, че модата с дишането на райски газ изобщо
Коментари Харесай

Наско Стаменов: Модата с дишането на райски газ изобщо не е толкова нова

Оказва се, че модата с дишането на божествен газ въобще не е толкоз нова. Първата всеобща приложимост датира от 1899 година, когато висшата класа във Англия стартира всеобщо да инхалира диазотен оксид на " въздушни празненства ". Според очевидците от това време " хората танцували толкоз диво, че чупели крака, само че продължавали да танцуват ".

Защо става по този начин? От една страна, е резултатът на еуфория от няколко секунди до минута-две, от друга - на обезболяване.

" Не усещаш болежка и се чувстваш благополучен, ставаш дръзновен, а дръзките хора, както виждаме от историята, чупят крайник и не престават да танцуват. Забравяш за света към себе си и можеш да пропуснеш значим сигнал ", обобщава рисковете от несъразмерна приложимост Наско Стаменов, комуникатор на науката и преподавател по химия пред БНР.

Приемът на божествен газ може да е много рисков за хора с ниски равнища на витамин В 12 и да докара до необратими последици.

" D- и В-авитаминозите се срещат постоянно в индустриалните общества, може да имаш дефицит и да не знаеш за него. На два балона сигурно ще се разбере, само че може да е късно, добавя Наско Стаменов.

Самото вещество е едва токсично, само че рисковете от използването му са доста и разнородни, дали от несъразмерна, дали от хронична приложимост. "

" На собствен ред и хелият, с който също пълним балони, използваме безгрижно, тъй като се употребява в охладителните течности на ЯМР апаратите - и в тези, които оказват помощ диагностицирането на заболявания, и в тези, които оказват помощ в откриването на нови медикаменти. А хелият на Земята е в лимитирани количества, би могъл да ни стигне за петдесетина-сто години. Ако той свърши, това ще върне медицината и науката с години обратно. "
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР