Оказва се, че масата на черната дупка е близка до

...
Оказва се, че масата на черната дупка е близка до
Коментари Харесай

Телескопът Джеймс Уеб откри изключително червена черна дупка

Оказва се, че масата на черната дупка е близка до тази на вселена
Космическият телескоп Джеймс Уеб (JWST) на НАСА видя рядка и " извънредно алена " свръхмасивна черна дупка, която дебне в едно от най-древните кътчета на Вселената.

Астрономите допускат, че алената черна дупка е резултат от разширението на Вселената единствено 700 милиона години след Големия гърмеж. Цветовете ѝ евентуално се дължат на пълен пласт прахуляк, блокиращ огромна част от светлината на акреционния диск.

Космическото страшилище бе намерено за първи път предходната година, само че откривателите едвам в този момент схващат повече за асата и размерите на черната дупка.

Екипът изследва данни, събрани от Джеймс Уеб, който изследва група далечни галактики в централното ядро на клъстера на Пандора, прочут също като Abell 2744, на към 4 милиарда светлинни години от Земята.

" Бяхме доста разчувствани, когато JWST стартира да изпраща първите си данни ", сподели един от ръководителите и постдокторант Лукас Фуртак от университета Бен-Гурион в изказване, припомняйки си, че сме се натъкнали на " три доста компактни, само че светещи в алено обекта ", които " видно се открояват ".

Трите обекта се оказват изображения на един и същи източник - " сходен на квазар обект ".

Квазарите са космически ядра, които излъчват големи количества електромагнитно излъчване, породено от свръхмасивна черна дупка в центъра им, изсмукваща всичко в близост.

" Анализът на цветовете на обекта сподели, че това не е типична звездообразуваща вселена ", сподели съ-ръководителят на програмата Рейчъл Безансън от университета в Питсбърг. " Заедно с компактния си размер стана ясно, че това евентуално е свръхмасивна черна дупка, макар че към момента се разграничава от другите квазари, открити в тези ранни времена. "

Оказва се, че масата на черната дупка е близка до тази на вселена.

" В прочут смисъл това е астрофизичният еквивалент на казуса с кокошката и яйцето ", сподели един от ръководителите и професор от университета Бен-Гурион Ади Зитрин в изказването. " В момента не знаем кое се е появило първо - галактиката или черната дупка, какъв брой солидни са били първите черни дупки и по какъв начин са се развили. "
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР