Оказва се, че кайсиите освен много вкусен и сочен плод,

...
Оказва се, че кайсиите освен много вкусен и сочен плод,
Коментари Харесай

Кайсии срещу кашлица и задух

Оказва се, че кайсиите с изключение на доста апетитен и апетитен плод, са и доста потребни. Те имат над 8 000 годишна история и въпреки в писмените източници да са упоменати едвам преди към 4 000 години от китайците, за тяхна татковина се сочи Армения.

Интересен факт е, че изсушените кайсии се смятат за доста по-полезни от пресните. А от кайсиевите ядки се подготвя запарка, която е потвърдила успеваемостта си при зной или упорита кашлица.

За задачата е належащо само да натрошите ядките, да ги обелите от черупката им и да ги оставите да се изсушат на слънчева светлина или във фурната/сушилня, ако желаете незабавно да ги употребявате.

Когато са подготвени ги стрийте на прахуляк и прибавете 1 ч.л. от тях към обичания си чай или прясно мляко. Пийте по 1 чаша от тази лековита запарка по 3-4 пъти дневно и бързо ще забравите както за задуха, по този начин и за кашлицата.

Гореописаният способ за приложимост на кайсиевите ядки е доста подобаващ и при лекуване на бронхит, трахеит и ларингит. Също по този начин не си мислете, че единствено кайсиевите ядки ще са ви от изгода при кашлица или пък зной.

Да, това е най-ефикасният способ на приложението на кайсиите в това отношение, само че те са доста потребни и сурови, и сушени. Единственият ни съвет е да консумирате пресните кайсии единствено когато са в сезона си, а точно лятно време. Добро лечебно въздействие при кашлица и зной имат и сладкото от кайсии, компот от кайсии, които са домашно произвеждане.

 Кайсии

Дори и да срещнете пресни кайсии в комерсиалните вериги през есента, зимата и пролетта, те ще са изгубили огромна част от потребните си субстанции заради третирането им за да бъдат подобаващи за импортиране.

А сещате ли се за народа, прочут като хунза, който населява Северен Пакистан и който се сочи за един от най-дълголетните нации? Народ, който макар отдалечеността си от всякаква цивилизация, не знае нито що е инфаркт, хипертония, рак или пък подагра?

Народ, който се слави с съвършеното си зрение, което се резервира такова даже и при столетниците. Предполага се, че това се дължи точно на ежедневната консумация на кайсии, които се одобряват под всякаква форма - сурови, изсушени, на сок, на компот и т.н.

Може би това е същинското доказателство за целебните свойства на кайсиите, и то освен против зной и кашлица. В този плод евентуално се крие разковничето на дълголетието.

А то се поддържа и в случай че постоянно хапвате нещо вкусничко, което да ви носи наслаждение. Нашите предписания за сладкиши с кайсии и десерти с кайсии са най-подходящите за задачата.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР