Oказва се, че готвим и консумираме повечето зеленчуци по абсолютно

...
Oказва се, че готвим и консумираме повечето зеленчуци по абсолютно
Коментари Харесай

8 грешки при яденето и готвенето на зеленчуци

Oказва се, че готвим и консумираме множеството зеленчуци по безусловно неверен метод и това на процедура лишава тялото ни от всички потребни субстанции, които се съдържат в тях. Ето кои са осемте най-чести неточности и по какъв начин да ги избегнем.
1. Неправилна топлинна обработка
Вероятно изпълнявате рецептата малко по малко, само че не спазвате най-важното - продължителността на топлината обработка. Най-честата неточност се свърза с варене, което продължава по-дълго от нужното. Това води до заличаване на по-голямата част от питателните субстанции в зеленчуците.
В развой на варене водоразтворимите микроелементи като рибофлавин, фолиева киселина, витамини от групата В и С попадат непосредствено във водата, която по-късно изхвърляме. Пърженето също не е добра опция.
Откажете се от кипенето и продължителното варене. Вместо това запарете зеленчуците на пара за пет минути и по-късно ги доварете в тенджера на сдържан огън.
Ако желаете да приготвите домашни хрупкави пържени картофи, нарежете ги на тънки ивички и по-късно ги изпечете в тавата.
2. Печене на скара
Горещата и суха среда на скарата отстрани изцяло всички потребни субстанции от зеленчуците. Продължителното печене на скара води до образуването на бензопирен - канцерогенен химикал, открит в цигарения пушек.
Ако въпреки всичко не може да се откажете от скарата, гответе зеленчуците на приблизително висока температура и не прибавяйте лой преди плочата да загрее. Добавянето на олио на по-късен стадий води до понижаване на дима.

3. Изхвърляне на потребните елементи от зеленчуците
Винаги отстраняваме дръжката и листата на броколите и наложително белим картофите. Но това е голяма неточност! В кората, листата и дръжките на зеленчуците се съдържат неповторими хранителни субстанции и витамини в огромни количества, които не се срещат в другите им елементи.
4. Неправилни комбинации
 Кои плодове и зеленчуци можем да съвместим през зимата? Кои плодове и зеленчуци можем да съвместим през зимата?
Много плодове и зеленчуци могат да бъдат открити в магазините когато и да е на годината с помощта на оранжериите, само че диетолозите...
Обикновено се стараем да прибавяме зеленчуци към всяко ядене с концепцията, че това е здравословно. Но не всеки път се стопираме на най-подходящата композиция. Например, комбинираме месо с варени картофи. В случая съчетаваме високи количества въглехидрати и протеини, а по-добрият вид е да консумираме месото единствено със свежа сезонна салата.
5. Неправилно измиване
Конвенционално отглежданите зеленчуци изобилстват от пестициди. Но даже и да заложим на зеленчуци от биодинамично земеделие е належащо авансово да ги накиснем в тенджера с вода за 10-15 минути. След това се измиват усърдно под течаща вода.
6. Отказ от мазнини
Ако се придържате към нискомаслено вегетарианско хранене, ще извършите неприятна услуга на тялото си. Прибавянето на олио, изключително към зеленчуците с червен, жълт, оранжев и тъмнозелен цвят, е наложително. Единствено посредством лой от тях се извличат мастноразворимите субстанции като ликопен и бета-каротин.
 Идея за вечеря: лесна рецепта за Рататуи Идея за вечеря: лесна рецепта за Рататуи
Ако желаете да хапнете нещо вкусно и потребно, то наложително би трябвало да си приготвите тази рецепта за рататуи. Зеленчуците, които са ви...
7. Консумация само на сурови зеленчуци
Свежият морков е апетитен, само че яденето му в този тип не е най-хубавият метод да получите дневната си доза витамини. За да се извлекат водоразтворимите витамини от него, е належащо да се свари с лой. Това важи и за доматите.
8.Премахване на фибрите, които се съдържат в зеленчуците
Да, зеленчуковият сок е апетитен. Но фибрите от зеленчуците, които оказват помощ за опазване на ситостта за по-дълго, изчезват в развой на изстискването на сока от тях. Решението в тази ситуация е да не употребявате сокоизстисквачката си. Заместете я с блендер.
Блендирането резервира здравословните фибри на зеленчуците. Може да добавите и малко вода, в случай че сместа е прекомерно гъста.

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР