Оказа се, че Украйна все още разполага с ВМС -

...
Оказа се, че Украйна все още разполага с ВМС -
Коментари Харесай

Как да се разбие до край военноморския флот на Украйна

Оказа се, че Украйна към момента разполага с Военноморски сили - най-малко това следва от изказванията на съветското министерство на защитата, че един от украинските кораби е бил погубен в пристанището на Одеса. Освен това Украйна крои проекти за основаване на речна флотилия на Днепър. За какво става дума, каква заплаха може да съставлява тази флотилия в изискванията на специфичната интервенция и по какъв начин може да бъде унищожена?

В началото на специфичната военна интервенция военноморските сили на Украйна представляваха избрана опасност за Русия - стига украинското командване да беше отприщило капацитета им. За благополучие в Киев не съумяха да го създадат. Значителна част от катерите на Военноморски сили на Украйна бяха унищожени в базите. Иначе в действителност рисковите военноморски специфични сили на украинския флот бяха на половина унищожени и пленени в Мариупол, а украинците наподобява употребяват другата половина просто като сухопътни специфични сили, в случай че не и като просто наземно разузнаване.

Украинският флот се провали и с минната война - всичките им интервенции бяха строго отбранителни. Опитите на техните лодки да излязат в морето завършваха с удари против тях от съветските самолети. Всъщност цялата активност на украинския флот отвън крайбрежието в последна сметка беше сведена до полети на “Байрактар”, някои от които бяха и към момента са приписани на украинския флот. Атаките против Змийски остров бяха поправени от тях и самите те нападнаха съветските войски на него.

Силата на Военноморски сили на Украйна бяха ракетните удари от брега против надводни цели и петролни и газови платформи. Но откакто ракетите са доставени от Запада и цялата информация, нужна за ориентиране на задачата, идва от НАТО, не е нужен доста разсъдък, с цел да се употребяват ракетите. Тези удари не донесоха нищо решаващо - Военноморски сили на Украйна към момента се крият в базите и даже не се демонстрират на Змийски.

Украинците сами потопиха флагмана си " Хетман Сагайдачний " в пристанището. Но поради техническото му положение нямаше смисъл от него. Всъщност цялата активност на Военноморски сили на Украйна в този момент е лимитирана до устието на Днепър (известен още като Днепър-Бугски естуар). Някъде там към момента работи украинският десантен транспортен съд " Юрий Олифиренко ", въоръжен с реактивни установки за залпов огън, който може да се употребява за десант и изтегляне на диверсионни групи и за обстрел на нашите войски. Сега устието на Днепър и река Южен Буг са блокирани от мини - там командва украинския флот. Все отново не могат да излязат в морето с огромни сили, само че държат региона си. На този декор са забавни две вести за бъдещето им.

Американски катери и речни сили

Първата е, че от Съединени американски щати в Украйна изпращат нова партида от 18 патрулни катера. Засега обаче не е ясно какъв вид, само че несъмнено са бързи и с минимално прегазване. По-рано Украйна поръча от Съединени американски щати 16 бързи катера Марк-4, които, в случай че бъдат въоръжени с малогабаритни управляеми ракети, биха се трансформирали в сериозен проблем за Военноморски сили на Русия. За унищожаването им, в случай че излязат в морето, ще е належащо да се извърши обособена въздушно-морска интервенция.

Но до момента не са получили тези катери. Американците в прессъобщението си споделят, че това ще бъдат патрулни катери за реки, бойни катери с дължина " 40 фута " за намерено море и някои други по-малки " отбранителни " морски катери. “Марк-4” явно не е в този лист, даже единствено тъй като са доста по-големи. Но горепосочените съдове са лесни за превозване по суша.

И в края на юни Украйна стартира да образува речни сили, които в действителност са самобитен аналог на руската Днепърска флотилия. Досега те имат в редиците си всевъзможни катери, които нямат бойна стойност, а самата флотилия се образува в тези региони, които от дълго време са изоставени от съветските войски - в северната част на Днепър.

Но това не трябва да заблуждава никого: северната част е спокойна зона, съветската авиация не работи там, няма от какво да се опасяват и могат умерено да приготвят войските за борба, без да се опасяват от бомбен удар. А когато дойдат скоростните катери с оръжие, украинците ще имат опция да ни основават проблеми тук и там. А точно - в разливите на Днепър и на изхода от Днепър към Черно море.

Обстановка и закани

Ако се придвижите нагоре по Днепър, обстановката е следната. Русия управлява Кинбурнската коса и целия ляв (източен, в действителност в устието е южен) бряг на Днепър.

От другата страна на Южен Буг всичко се управлява от Украйна, източният бряг на Южен Буг също е съвсем напълно техен - от извора до към Лупарево, където стартира линията на прикосновение, по-късно на североизток до Кривой Рог. От това място двата бряга на Днепър са под съветски надзор, в това число по този начин наречените разливи - зони от отчасти блатисти разклонения с гъста растителност по крайбрежията с заливни островчета и рекултивирани плитчини.

Непосредствено зад заливните равнини е Херсон, след което речното корито към този момент е малко по-различно, само че разливи и под една или друга форма участват преди язовира на водноелектрическата централа в Нова Каховка. По-нататък, нагоре по течението до Золотая Балка по западния бряг и до маркировка навръх север от Василевка - по източния бряг на Днепър под съветски надзор. И по-късно е Украйна.

Сега интензивността на украинските войски в Днепър е съвсем нулева, само че от време на време има опити на диверсионни групи да обхванат на съветска територия в разливите. В мрежата има видеоклипове за елементи на съветската армия, настоящи в тази зона на лодки. Те употребяват като превоз армейски буксири и моторници BMK-MT, в началото предопределени за понтонни лодки. Росгвардейците залавят там диверсанти, разузнавачи на ВСУ и даже въоръжени дезертьори. Работата върви добре, макар че извън всичко наподобява като Виетнам - мръсна вода, непроходими гъсталаци по крайбрежията, от които всеки миг може да се открие огън. Просто още няма по кой да сеоткрие.

Ако Украйна, употребявайки нови катери и остатъците от военноморските си специфични сили, успее да образува въпреки и дребни, само че добре оборудвани речни сили и по-късно да ги трансферира от Днепър до Южен Буг по суша, тогава това може да е проблем. Действайки по единици или двойки, катерите ще могат да пресичат устието през нощта до тази част на Днепър, която е директно до Херсон, и да правят диверсии там, в това число в рамките на града.

Американският речен катер се характеризира с дребни размери, плитко прегазване, невисок звук, доста висока скорост и отлична маневреност. Като предписание е въоръжен с няколко картечници, някои от които са с диаметър 12,7 mm, а останалите са 7,62-mm шестцевни " минипушки " с електрическо задвижване на въртящ се блок от дула, които се отличават с голяма скорост на огъня.

Подобни компликации могат да основат морските катери, обещани от американците. Излизащи от едно и също място, от устието на Днепър или от Одеса, високоскоростни (40 възела или повече), доста дребни и сложни за разкриване катери могат да бъдат употребявани за бойкот против съветски цели и даже против кораби от спомагателния флотна Военноморски сили. За военните кораби те не съставляват огромна опасност.

Но това е единствено по себе си. Но могат да разпознават съветските цивилни съдове, които минават наоколо. Могат да стоварват и прибират диверсанти от брега, в това число бойни водолази, каквито към момента ѝ остават на Украйна. Естествено, всичко това няма да може да обезпечи на Украйна решителни триумфи. Но тази опасност си коства да се има поради.

Разчистване на Днепърския лиман

Русия има флот и той като тип въоръжени сили е предопределен да води война, в това число и против противников флоти, колкото и смешни да са те. Сега обстановката е такава, че решението за потреблението на Военноморски сили се взема значително от някой командващ от сухопътните войски. Такава е нашата система за надзор.

Русия разполага с 43-ти обособен морски щурмов авиационен полк на Черно море. Пилотите от този полк към този момент са работили за Военноморски сили – и то сполучливо. В Черно море се употребяват хеликоптери на морската пехота Ка-29, способни да употребяват управляеми ракети, в това число против надводни цели.

Някъде има и Ka-52K, които са изпитвани в Сирия - корабни хеликоптери, способни да употребяват противокорабни ракети Х-35 в допълнение към нормалния набор оръжия за наземни хеликоптери. Има военноморски разследващи елементи, които се употребяват интензивно и сполучливо в хода на специфична военна интервенция. В последна сметка в Сухопътните войски има необятна гама от управляеми ракети с огромен обхват, крилати и освен, в Сухопътните войски има реактивни системи за залпов огън „ Смерч “ с обхват на пукотевица от десетки километри. Батерия установки, разпръснати по фронта от изхода към Кинбурнската коса до Снегиревка в северната част на плацдарма оттатък Днепър, изцяло пробива всички вероятни корабни стоянки на Южен Буг.

Да, речните сили на Военноморски сили на Украйна, остатъците от техния флот и тези катери, които американците възнамеряват да трансферират, не са огромен проблем. Но единствено до момента в който не настъпи, да вземем за пример, нуждата от незабавно осъществяване на десантна интервенция или нахлуване от морето на вражеска територия. В този миг може внезапно да се окаже, че тези черупки на водата пречат и то мощно.

Русия разполага с всички принадлежности за цялостното заличаване на остатъците от украинския флот и съответно в устието на Днепър това можеше да стане от дълго време. И същото би трябвало да се направи със създаваните от тях речни сили - просто за всеки случай, че по-късно никой да не се спъва в тях.

Чърчил преди време споделя, че в морето има две линии на отбрана: първата е против вражеските бази, а втората край личните. Невъзможно е да не признаем, че американците доставят на Украйна нови лодки, когато линията на защита в устието на Днепър минава по нашето крайбрежие.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР