Оказа се, че популярните приложения за съобщения позволяват на нападателите

...
Оказа се, че популярните приложения за съобщения позволяват на нападателите
Коментари Харесай

Внимание: WhatsApp, Signal и Telegram не са безопасни!

Оказа се, че известните приложения за известия разрешават на нападателите да получават персонални данни на потребителите. В същото време в Telegram това се отнася даже за хора, които не са регистрирани в месинджъра, само че са в описите с контакти на потребителя на приложението. Всичко това излиза наяве след изследване на степента на сигурност на данните на потребителите на WhatsApp, Signal и Telegram, извършено от експерти по киберсигурност в университета във Вюрцбург (Германия).

Резултатите са обезсърчаващи - едни от най-широко публикуваните месинджъри в света не са минали главните проби за сигурност и разрешават на нападателите да получат достъп до поверителна потребителска информация. Те настояват, че всеки може да получи персонална информация за потребителите, като употребява услугата за търсене на контакти по телефонни номера в адресната книга.

Според немските специалисти при разбора на трите месинджъра са употребявани малко запаси, само че те са получили достъп до доста информация. Например по време на тестването са сканирани 10% от телефонните номера на консуматори на WhatsApp, живеещи в Съединени американски щати. Потребителите сами вкарват данните, като измежду тях са фотосите на акаунта, псевдонимите, статусите, последната дата и час на свързване с услугата и др, които стават леснодостъпни.

Въпреки обстоятелството, че такива данни не съдържат значима информация (номера на банкови карти, паспортни данни), въз основа на нея, нападателят ще може да основава подправени сметки с цел да извърши избран тип лъжлива активност. Анализът разкрива още, че множеството консуматори не трансформират настройките си за дискретност. Експертите са сюрпризирани най-вече от Telegram, в който е допустимо да се открият телефонните номера освен на регистрирани консуматори, само че и на техните контакти в адресната книга.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР