Оказа се, че половината българи са защитени от коронавируса. Това

...
Оказа се, че половината българи са защитени от коронавируса. Това
Коментари Харесай

Пулмолог обясни защо К-19 повали Гришо и уби прочутия борец Николай Щерев едва на 33 г.

Оказа се, че половината българи са предпазени от ковид. Това стана ясно от думите на пулмологът доктор Александър Симидчиев в изявление за "Марица ".

Д-р Симидчиев, да тръгнем от извънредно забавното изобретение или съмнение, че половината българи са се срещали с сходен на COVID-19 вирус още през 2008 година и имат построен отговор в този момент. Бихте ли обяснили?

- Да, това е въз основата на две научни изявления, едната от които от началото на пандемията, а другата - от предходната седмица. Последната демонстрира, че имунитет към новия ковид имат и хора, които не са се срещали с него. Възможно е да са имали контакт със САРС, МЕРС или някой от другите познати коронавируси. Но имат имунен отговор. Тоест тези хора са нечувствителни към COVID-19. Според обявата към 50 % от популацията има сходна безмилостност. И това съответствува с данни от Националния указател на проучванията при бързите проби и PCR тестванията. И дава отговор за какво толкоз постепенно се развива колективен имунитет. Тоест вирусът по-трудно си намира път към тези, които са чувствителни.

- Подобна статистика единствено за България ли е годна, или важи в световен мащаб?

- Статистиката е в световен мащаб, само че се добавя от една дребна, само че забавна детайлност. При едно изследване, което потвърди, че COVID-19 не е изкуствено генериран, а естествено появил се при животните и хората, се прави по този начин нареченото филогенетично дърво. То демонстрира кой от кой вирус произлиза, какви разновидности има, какво се е случило. И в това дърво доста по-близо до новия ковид е не САРС или МЕРС, а различен ковид, открит при прилепи в България през 2008 година.

По-сходен е, нагледно казано, по-първи братовчед е на COVID-19

В този смисъл това евентуално е асъдействало инфекцията да не е толкоз тежка при българите. Това са двата съществени фактора - този прилепов вирус и БЦЖ имунизирането.

- Значи, „ БЦЖ теорията “ си остава годна?

- Тя повлиява на така наречен клетъчен имунен отговор. Две неща ни пазят. Едното са антителата, които се свързват с вируса и го обезвреждат. Но това, което помни имунизацията, не са антителата, а клетките. Затова БЦЖ-то повлиява клетъчния имунитет. Ваксината трансформира клетъчния имунитет, „ натренирва го “. Доказателство е, че в Източна Европа в страните с БЦЖ стратегия инфекцията се кара по-леко, с по-малко смъртни случаи. Имунитетът единствен дефинира по какъв начин ще се оправим, вирусът е еднакъв.

- Ясно е, че хора със сърдечни проблеми, диабет, онкозаболявания са застрашени. Но за какво млад и здрав състезател като Григор Димитров изкара толкоз тежко ковид?

- И Григор, и умрялото момче на Симеон Щерев - Николай, са хора, които интензивно спортуват. При тях се подтиква доста повече циркулацията на кръвта и надлежно - разнасянето на вирусни частици. Второ, в случай че има тромбози, по-трудно се понася този резултат. Тоест това демонстрира за какво един болен човек би трябвало да пази леглото вкъщи. Организмът се бори с вируса и в случай че ние го товарим в допълнение с рисково физическо изпитание, това пречи. Подчертавам, това е догадка, а не научно потвърдено. Отделно, имунитетът е нещо строго самостоятелно. Факт е, че от 20 души 19 карат вируса относително без проблеми.

- Едва ли някой би се наел да направи точна прогноза, само че въпреки всичко по какъв начин съгласно вас ще се развие епидемията в България?

- Слушах математика проф. Витанов и съм податлив да се съглася с някои от хипотезите му. Ако общият брой инфектирани до септември стане 20 000, ще сме очевидци на много оптимистичен вид. Това значи постепенно тлеене на епидемията с към 1000-1100 души в болница и 60-70 в интензивни отделения. Това изключва претоварване на здравната система и бих го определил като превъзходен вид. Но значи държание, което осъзнава съществуването на вирус макар високите температури. Маски в затворени пространства, миене на ръце, отдалеченост. Нищо повече! Ако обаче липсва отговорно държание, тогава инфекцията може да тръгне „ както би трябвало “ и да се стигне до удвояване, утрояване, даже повишаване четири пъти. Никой не знае! Това автоматизирано води до два,три или четири пъти повече хора в лечебните заведения и става рисково най-много поради неналичието на задоволително медицински фрагменти.

Лекари и сестри са безусловно на устата на топа, заразяват се сред 8 и 10 % от медиците на първа линия.

И системата ще закъса не поради неналичието на кревати, а поради неналичието на способени хора.

Затова приканвам за съблюдаване на ограниченията, само че би трябвало ние да го вършим осъзнато, а не някой да ни ги постанова. Направим ли го, вирусът ще загине, няма къде да отиде. Ще остане при доста малко хора, епидемията ще загасне и никой няма да поставя българите в никакви черни описи. Нека бъдем интелигентни и рационални.

- Другото терзание идва от смесването на сезонните грипове през есента с COVID-19. Може ли да се получи някакъв рисков „ коктейл “?

- Вероятно ще се получи разбъркване, само че „ коктейлът “ няма да е чак толкоз рисков, тъй като познатите ни всеобщи заразявания по учебни заведения и детски градини са тъкмо тъй като по едно и също време нападат няколко вируса. Това са респираторните като парагрип, общоприетият грип в няколко разновидности, старите 4 ковид. Просто към тях ще се добави COVID-19, който е към момента чужд, по-опасен, с повече странични резултати. Проблемът може да пристигна от обстоятелството, че не може да разпознаем кой кой е. Става единствено с проучвания, а те са скъпи. Хубавото е, че тези прословути ограничения не защищават единствено от новия ковид, а от безусловно всички други. Отделно, в случай че се имунизираме против типичен грип, ще извадим един от играчите отвън терена.

- Съветът ви е да се имунизираме?

- Да, тъй като класическият грип води до тежки респираторни проблеми. Другите вируси, изключвам COVID-19, са относително леки. Минават за една седмица.

- Има ли въпреки всичко метод да се разграничат вирусите, тъй като към този момент се сътвори напрежение при персоналните лекари, когато някой отиде с кашлица и температура?

- Няма никакъв метод да бъдат различени. Може да си изградим догадка, да вземем за пример, в случай че пациентът губи подушване, храната му става безвкусна. Но това са изцяло незадоволителни обстоятелства. Само пробата може да сложи диагнозата.

- Не сте оптимист за скорошно лекарство или ваксина?

- Има две ваксини, чиито разработки са много напреднали. Очаква се до началото на идната година да са във фаза 3. Ще бъде проблем производството им, с цел да може да доближат до всички хора. Аз не съм и оптимист, поради класическия грип, който дублирам, не е толкоз лек при много хора. От него също се умира. Имаме ваксина против него, само че общоприетоо не повече от 2-3 % от популацията се имунизира годишно. Не е единствено до съществуване на ваксина, само че и до държание.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР