Оживена среща с италиански партньори се е провела в БТПП,

...
Оживена среща с италиански партньори се е провела в БТПП,
Коментари Харесай

Акцентът в българо-италианското партньорство е насърчаване на контактите между фирмите

Оживена среща с италиански сътрудници се е провела в БТПП, оповестиха от работодателската организация. Председателят на палатата Цветан Симеонов се е срещнал с делегацията, водена от ръководителя на Службата по търговско-икономически въпроси в Милано Анна Колева с думите "Италия e обичаен сътрудник за БТПП ".

Италианските вложители са едни от най-уважаваните в България, споделя Симеонов. Контактите с тях са интензивни и поради обичайна поддръжка на посолствата и Търговските служби на двете страни. Българската търговско-промишлена палата също по този начин си партнира и с Италианския институт по външна търговия и Конфиндустрия. Палатата може да даде богата, настояща и достоверна информация за български сътрудници - компании от всички сектори, подчертал е Симеонов.

Италианските компании могат да получат подпомагане от БТПП за разнообразни съвещания при правенето на бизнес у нас, както и информация по отношение на измененията в законодателството на България. Като работодателска организация БТПП дава и оферти за корекции в нормативната база за облекчение на бизнеса и синхрон с европейските наставления.

Анна Колева от СТИВ Милано е подчертала, че прави оценка високо съдействието с палатата в общата задача за намиране на подобаващи бизнес сътрудници от двете страни и реализиране на сполучливи покупко-продажби и съдействие.

Италианските компании са показали своята активност и ползи в България. Те работят в областите: импорт - експорт на плодови сокове, пресни, консервирани и изсушени плодове и зеленчуци, турбини и машини за петролната, газовата промишленост и енергетиката, услуги при ръководството на недвижими парцели, храни, питиета и консултантска активност.

В срещата са взели участие и представители на компании, членове на палатата и на УС на БТПП, от браншовете: осведомителни технологии и киберсигурност, вложения, нововъведения, търговия, консултантски услуги и други. Проведени са и голям брой диалози на двустранна основа.

Италианската делегация е имала среща и в Министерството на стопанската система със заместник-министър Лилия Иванова. Те са показали своите проекти да търсят нов пазар и партньорства в България. Желанието на фирмите е да записват компании в България, както и да работят посредством тях в секторите - земеделие, хранително-вкусова индустрия, енергетика и услуги.

В края на предходната година директните задгранични вложения от Италия в България са в размер на 2.53 милиарда евро. Тези цифри подреждат страната на четвърто място по мярка на вложенията в страната ни след Холандия, Австрия и Германия.

Италия е водещ външнотърговски сътрудник на България, което се удостоверява, както от увеличаващия се брой италиански компании, които имат бизнес у нас, по този начин и от ускорения ритъм на повишаване на комерсиалния стокообмен сред двете страни през последните няколко години. А през 2016-а той надскочи и границата от четири милиарда евро, като и комерсиалното салдо е позитивно за България. През предходната година стокообменът възлиза на рекордните 4.85 милиарда евро (+10.2% по отношение на 2017-а). По този индикатор Италия е на второ място за интервала като търговски сътрудник на България, след Германия, като износът е в размер на 2.43 милиарда евро и растеж от 10% на 100. В последните години непроменяемо водещи артикули в експорта ни за Италия са рафинирана мед и медни сплави, нефтени масла и масла от битуминозни минерали, зърнени култури, елементи за обувната индустрия, ел.техника, подготвени произведения на обувната индустрия, а също и артикули на текстилната, шивашката, кожаро-кожухарската промишленост.

Статистиката за първото полугодие на годината също е дава съображение за оптимизъм. Стоки за 2.38 милиарда евро са си обменили фирмите от Италия и България. Стокообменът е на равнището от същия интервал на предходната година.

Акцентът върху засиленото българо-италианско партньорство през последните години е насърчаването на развиването на контактите на фирмено ниво (В2В конгреси, по-широко наличие на компании на изложби, проведени в двете страни), което може да способства за увеличение на размера на двустранния стокообмен и включването на повече артикули с по-висока степен на преправка.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР