Ожесточени сражения продължават днес в южния пристанищен град Аден между

...
Ожесточени сражения продължават днес в южния пристанищен град Аден между
Коментари Харесай

Сражения между бивши съюзници в йеменската проправителствена военна коалиция избухнаха в Аден

Ожесточени сражения не престават през днешния ден в южния пристанищен град Аден сред някогашни съдружници от проправителствената военна коалиция в Йемен, които се обърнаха един против различен, излагайки на риск напъните на Организация на обединените нации за преустановяване на войната, съобщи Ройтерс.

Най-малко осем цивилни бяха убити през вчерашния ден в Аден - краткотрайното седалище на интернационално приетото държавното управление на Йемен, по време на боевете сред южни сепаратисти и държавни сили. И двете групи са част от водената от Саудитска Арабия коалиция, воюваща против обвързваните с Иран бунтовници хуси в Йемен.

Местни поданици оповестиха, че боевете са се възобновили призори след малко мъртвило през нощта в региона на празния президентски замък в централния квартал Кратер, покрай интернационалното летище Аден и в квартал, където живее министърът на вътрешните работи.

Сблъсъците избухнаха в сряда, откакто сепаратистите упрекнаха ислямистката партия, съдружник на президента Абд Рабу Мансур Хади в съучастничество в ракетна офанзива против боен церемониал - една от три обособени офанзиви против южните сили.

Сепаратистите и държавното управление на Хади официално са съдружници в борбата против хусите, които прогониха президента от столицата Сана в края на 2014 година, само че имат разнообразни проекти за бъдещето на Йемен, отбелязва Ройтерс.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш през днешния ден прикани страните да прекратят страженията.

Отделно малкия екран на хусите "Ал Масира " цитира техен боен представител, който съобщи, че са направили офанзива с дронове против саудитското летище Абха, целейки се контролната кула и склад за гориво. Няма удостоверение за информацията.

Базираната в Дубай и притежавана от Саудитска Арабия телевизия "Ал Арабия " съобщи, че трафикът на летището е естествен.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР