Ожесточени сблъсъци избухнаха тази сутрин между израелската гранична полиция и

...
Ожесточени сблъсъци избухнаха тази сутрин между израелската гранична полиция и
Коментари Харесай

Израелски заселници влязоха в сблъсъци с израелската полиция при евакуация на незаконни жилища

Ожесточени конфликти избухнаха тази заран сред израелската гранична полиция и еврейски заселници при евакуирането на две каравани, намиращи се нелегално на територията на бившето населено място Амона на Западния бряг, разрушено през 2017 година, предадоха ДПА и Ройтерс.

Полицията подхванала евакуацията след решение на окръжния съд в Ерусалим, който отхвърлил петиция на жителите против изгонването им.

Израелски медии оповестиха, че заселниците се самонастанили с караваните си предишния месец в митинг против внезапното увеличение на палестинските офанзиви на Западния бряг. Според в. "Аарец " те настояват, че са купили земята.

Заселниците се заключили в жилищата, с цел да не бъдат евакуирани. Полицаите извели принудително няколко десетки заселници.

Силите на реда влезнали в конфликт с към 300 протестиращи, най-вече младежи, които палили гуми, разлели бензин по околните пътища и ги замеряли с камъни. В отговор полицията употребила несмъртоносно оръжие. Двадесет и трима служители на реда са ранени и отведени в болница. Пострадали са и шестима заселници. Седем души са задържани, сподели представител на граничната полиция.

През февруари 2017 година израелските сили за сигурност унищожиха цялото населено място Амона, североизточно от Рамала, откакто Върховният съд постанови, че то се намира върху земи, които са частна палестинска благосъстоятелност.

Това стана след опит за изтегляне на селището през 2006 година, когато се стигна до конфликти и бяха разрушени единствено девет здания.

След разрушаването през 2017 година държавното управление утвърди градежа в региона на ново населено място, наречено Амихай, в което през 2018 година се реалокираха някогашните поданици на Амона.

Около 500 000 израелци и над 2,6 милиона палестинци живеят на Западния бряг и в Източен Ерусалим, окупирани през 1967 година от Израел.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР