Ожесточени сблъсъци избухнаха снощи между протестиращи и полицията в Солун,

...
Ожесточени сблъсъци избухнаха снощи между протестиращи и полицията в Солун,
Коментари Харесай

Сблъсъци в Солун, след като полицията простреля тийнейджър

Ожесточени конфликти избухнаха нощес сред протестиращи и полицията в Солун, предава Франс прес. Поне 1500 души са взели участие в безредиците, твърди английският вестник " Гардиън ".

Протестът е избухнал, откакто 16-годишиен ромски младеж е бил прострелян от полицията и се намира в болница в сериозно положение. Протестиращите са построили улични блокади, хвърляли са коктейли Молотов и са чупили витрините на магазини в централната част на града. Полицията е дала отговор със сълзотворен газ, съобщи БНР.

Според телевизия ERT младежът е потърпевш тежко, откакто е бил преследван от полицията в час след среднощ в понеделник, тъй като е напуснал бензиностанция, без да заплати сметката си за гориво от 20 евро.

От полицията настояват, че водачът се опитал да блъсне служителите на реда на мотори, с цел да избегне ареста. Стреляно е два пъти при опита да бъде спрян. След изстрелите лидерът е изгубил надзор, блъснал се е в стена и е бил " превозен в болница с тежки пострадвания ".

34-годишен служител на реда, който е стрелял, е задържан и ще се яви пред прокурор по-късно през днешния ден, с цел да бъде изправен пред обвинявания в опит за непредумишлено ликвидиране.



Стрелбата се случи в навечерието на годишните митинги в гръцките градове за отбелязване на съдбовната полицейска пукотевица през 2008 година на 15-годишния Александрос Григоропулос в Атина, чиято гибел провокира огромни вълнения, траяли няколко седмици. Протестите във връзка годишнината, провеждани след стрелбата, постоянно водят до яростни конфликти сред протестиращи и полицията за битка с безредиците.

Членове на ромската общественост в Гърция и правозащитници постоянно упрекват гръцките управляващи в дискриминация против ромите. Няколко мъже от ромски генезис бяха смъртоносно простреляни или ранени през последните години по време на конфликти с полицията при опит да избегнат арест за нарушавания на закона.

През 2021 година в Перама, покрай пристанището на Пирея, друго 20-годишно ромско момче беше убито след гонене с полицията. Седемте забъркани служители на реда са съдени за ликвидиране и за опит за ликвидиране на различен ранен 16-годишен юноша. Процесът към момента продължава.

 

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР