Ожесточени сблъсъци белязаха протестите на „жълтите жилетки” в Париж през

...
Ожесточени сблъсъци белязаха протестите на „жълтите жилетки” в Париж през
Коментари Харесай

Погром в Париж след протеста /снимки+видео/

Ожесточени конфликти белязаха митингите на „ жълтите жилетки” в Париж през нощта против неделя. Изпотрошени бяха полицейски коли, счупени витрини на магазини и банки. Органите на реда използваха сълзотворен газ и гумени патрони, с цел да разпилян стачкуващите.
Около 110 души, измежду които 17 представители на силите за сигурност, са ранени. Един човек е в сериозно положение, откакто върху него паднала вратата на градините на Тюйлери, която не е издържала на натиска на нападателната навалица.. Арестуваните са 280.
Според министъра на вътрешните работи се е наложило пожарникарите да гасят 187 пожара из целия град, освен по улиците, само че и в постройките. Регистрирани са шест случая на офанзиви против частни домове от страна на хулигани.
Извършени са грабежи в магазини с облекло и техника, както и в козметични салони и аптеки. Според министъра на вътрешните работи се е наложило пожарникарите да погасяват 187 пожара из целия град, освен по улиците, само че и в постройките. Според него са регистрирани шест случая на офанзиви против частни домове от страна на хулиганите.
Въпреки това, с най-войнствена реторика се отличават случаите на опозоряване на културни и исторически монументи: Триумфалната арка, покрай която през по-голямата част на деня протичаха конфликти сред полицията и хулиганите, ще бъде затворена до премахване на вредите, породени извън и от вътрешната страна, където вандали унищожиха музейната експозиция и разрушиха скулптури. Освен това, съгласно министъра на вътрешните работи, вандали са осквернили и постройката на Пантеона, където са положени тленните остатъци на видни френски персони от края на ХVIII век, както и постройката на кметството на Париж.
В същото време последователите на мирния митинг на придвижването на "жълтите жилетки ", което се роди в символ на митинг против увеличението на цените на горивата и на налозите, които спокойно стачкуваха, въпреки всичко съумяха да стигнат до Шанз-Елизе. Според информация на вестник "Фигаро ", по обяд, към 200 души, идващи от разнообразни елементи на страната, са се събрали отвътре на полицейските заграждения, минали са по световноизвестната комерсиална улица, носейки банери и издигайки лозунгите на придвижването. Някои от тях, в ефира на националните телевизионни канали, осъдиха насилието против полицията от страна на протестиращите отвън кордона.
Френският президент Еманюел Макрон осъди насилието с коментара, че "никоя идея не оправдава силите на реда да бъдат атакувани, магазините - разграбвани, минувачи и публицисти - заплашвани”.
"Това, което се случи през днешния ден в Париж, няма нищо общо с спокойно изложение на неодобрение, съобщи президентът на Франция, Еманюел Макрон по време на конференция след срещата на върха, на Г-20 в Аржентина. „ Извършителите на такова принуждение не желаят промени, не желаят усъвършенствания, те желаят безпорядък … Те ще бъдат разпознати и ще бъдат подведени под отговорност за своите дейностите в съда ". Необходимо е да се означи, че по традиция президентът не визира вътрешните за Франция тематики по време на значими интернационалните събития
Министърът на вътрешните работи на страната Кристоф Кастанер заяви в ефира на телевизионния канал "Бе-еф-ем ", че службите за сигурност към този момент са съумели да открият към 3 000 участници в парижките погроми. Според него, както и в предходния уикенд, измежду участниците в конфликтите са били и деятели на извънредно десните и ултралеви крила. Обаче, добави Кастанер: "имаше доста такива, които пристигнаха в Париж, единствено с цел да създадат погроми. " В същото време както министърът, по този начин и държавният секретар към Министерството на вътрешните работи на Франция Лоран Нунес, приказват за изключително жестоки и координирани, в случай че не и професионални дейности на нападателната част от стачкуващите, които още от сутринта са се събрали на Площада на Звездата- Шарл де Гол оборудвани с противогази, маски и пиротехника, както и съоръжения за разрушение на пътни настилки и тротоарни плочи.
Вътрешният министър Кастанер осъди обстоятелството, че хулиганите употребяват жълти жилетки, с цел да се смесят с елементарните протестиращи. "Тези, които бяха там, не са „ жълти жилетки “, те пристигнаха, с цел да се бият, да причинят вреди, да убиват ", сподели той за телевизионния канал Te-еф-1.
По приблизителни калкулации към 5,5 хиляди стачкуващи са излезли по улиците на Париж, а с опазването на реда са били ангажирани 4,6 хиляди униформени.
Докато органите на реда се оправят с последните огнища на опозиция в града, управляващите се готвят да дадат съдбоносен отговор на дейностите на хулиганите. Президентът свика изключителна "междуведомствена среща с способените органи ", на която също би трябвало да участват министърът на вътрешните работи на страната и министър-председателят Едуар Филип.



Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР