Ожесточени битки бушуваха край Бахмут, докато руските сили настъпваха към

...
Ожесточени битки бушуваха край Бахмут, докато руските сили настъпваха към
Коментари Харесай

Русия настъпва към Бахмут, укрепва отбраната на юг

Ожесточени борби бушуваха край Бахмут , до момента в който съветските сили настъпваха към източния град с тежки обстрели и пехотни офанзиви. Това удостовери президентската канцелария на Украйна в понеделник, като загатна, че минимум петима цивилни са били убити и още толкоз са ранените в борба в раздраната от война страна през последните 24 часа, предава „ Асошиейтед прес “.

Президентската канцелария съобщи, че обстановката в северното предградие на Бахмут Парасковиивка е „ сложна “, защото съветските сили не престават да удрят региона с „ натоварен обстрел и щурмуващи дейности “ . Близкият град Въгледар също е под тежка бомбардировка .

Украински бойци започнаха образование на бойни танкове Leopard 2 , заяви в Берлин говорителката на немското министерство на защитата Надин Крюгер. Германия даде обещание да достави 14 от танковете на Украйна до края на март.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг още веднъж прикани западните съдружници на Украйна да усилят военната си поддръжка . Запитан в понеделник по кое време чака да стартира по този начин наречената пролетна атака на Русия, Столтенберг призна, че „ действителността е, че към този момент сме очевидци на началото “ . Пред кореспонденти в Брюксел той съобщи:

„ За мен това просто акцентира значимостта на времето. Спешно е да предоставим на Украйна повече оръжия. “

Столтенберг посочи, че НАТО не вижда „ никакви признаци, че президентът Путин се готви за мир “ и че по-бързото въоръжаване на Украйна може да избави животи , като постави по-бърз завършек на спора.

Руските сили обстрелваха дузина градове и села в региона на Донецк през последните 24 часа, в това число в Дружковка, където ракета удари болница и в Покровск, където обстрелът повреди седем къщи и детска градина. Губернаторът на Донецк Павло Кириленко разяснява:

„ Обстрелът се ускорява и руснаците натрупват повече сили за офанзива против мирни градове. Виждаме доста тежка борба, в която руснаците не щадят нито себе си, нито нас.

В прилежащата област Луганск съветските войски се изтеглиха след няколко дни на интензивни боеве покрай основния град Кремина , макар че не се „ изчерпват “, твърди губернаторът на Луганск Серхий Хайдай пред украинската телевизия.

В отчасти окупирания южен район Херсон артилерийски огън удари повече от 20 града и села през последните 24 часа, в това число едноименната регионална столица, която беше завладяна от украинските сили през ноември. Двама мъже починаха в едно от селата, откакто колата им прегази мина. В прилежащата Днепропетровска област съветският обстрел на град Никопол умъртви един човек и рани други двама. При обстрела са нанесени вреди и на жилищна постройка, пречиствателна станция и лицей.

Междувременно Министерството на защитата на Обединеното кралство съобщи, че съветските сили укрепват отбранителните укрепления на ръба на бойния фронт в Южна Украйна, с цел да защитят своя фланг, макар фокуса си върху региона на Донбас. На брифинг в понеделник министерството съобщи:

„ Това се потвърждава от продължаващото създаване на отбранителни укрепления в Запорожка и Луганска области и разполагането на личен състав. “

Посолството на Съединени американски щати в Москва издаде ново предизвестие към жителите на Съединени американски щати да не пътуват до Русия заради боязън от тормоз или задържане, като ги прикани да изоставен неотложно, в случай че би трябвало да пътуват до там.

Предупреждението цитира „ капацитета за тормоз и отделянето на жители на Съединени американски щати за задържане от съветски държавни чиновници по сигурността, случайното използване на локалния закон, лимитираните полети до и от Русия, лимитираната дарба на посолството да оказва помощ на жители на Съединени американски щати в Русия и опцията за тероризъм “.

Посолството също по този начин означи, че съветските управляващи може да пометат жители на Съединени американски щати, които също имат съветско поданство при допустима възобновена готовност на резервисти. В предизвестието се споделя още:

„ Русия може да откаже да признае американско поданство на двойните жители, да откаже достъпа им до консулска помощ от Съединени американски щати, да ги подложи на готовност, да попречи на напускането им от Русия и/или да ги призове. “

От началото на съветската инвазия в Украйна предишния февруари, посолството постоянно издава препоръки към жителите на Съединени американски щати да не пътуват до Русия и да изоставен, в случай че към този момент са го създали. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли в понеделник, че следва втори кръг на готовност.

Въпреки че доста хора са избягали от провинция Донецк , където са съсредоточени по-голямата част от боевете, тези, които са избрали да останат, зависят от спорадични доставки на храна и вода . В град Святохирск, в северен Донецк, дребното останали поданици разчитат на доброволци от организацията World Central Kitchen за храна и хранителни запаси, с цел да се оправят с минусовите температури. Святогорск беше освободен от украинските сили през септември. В неделя регионът беше затрупан със сняг, прикривайки големите опустошения от многократните бомбардировки и тежки боеве .

Стоейки до руините на постройката на градския съвет, жителят Валерий Андриевски си спомня, че постройката в миналото е била красива. Той показа:

„ Не дай Боже нашите сили да се отдръпват и ние да останем (зад вражеските линии). Пази Боже. Няма да преживея това още един път. “

Разхождайки се покрай руините на дома си, 80-годишната Тамара Евдокимова призна, че е била „ измъчвана “ от съветските сили. Жената описа:

„ Не мога да слушам пет месеца … Те (руснаците) ми избиха зъбите. Какво мога да направя? “

В двора ѝ имаше изгорели остатъци от съветски танк.

Хората, които са напуснали фронтовата линия в търсене на сигурност, не престават да се борят да се приспособяват към нов живот другаде . В Киев десетки хора от районите Донбас, Херсон и Харков получават помощ от Център за вяра и възобновяване, организация, която обезпечава краткотрайни домове и храна. Ръководителят на центъра Анна Харкун съобщи:

„ Това са хора, които са оставили в предишното това, което са печелили с години, и това е доста травматично прекарване. “

Те получават психическа и здравна помощ , а доброволци им оказват помощ да си намерят работа и непрекъснато жилище, добави тя.

Руски ракети унищожиха дома на 80-годишния Анатолий Захаренко в село Терни в Донецк. Съпругата, щерка му и внучката му с увреждания са евакуирани и им се оказва помощ в града. Тъй като му липсвал родният град, той написва стихотворение, с цел да облекчи болката от изселването. Мъжът прочита на глас фрагмент от него:

„ Ще се върна при теб, повярвай ми… “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР