Ожалихме румънски журналисти, които бяха глобени с 20 млн. евро

...
Ожалихме румънски журналисти, които бяха глобени с 20 млн. евро
Коментари Харесай

Депутатите запушват с парцал устата на медиите, ще ги сурвакат с глоби до 20 млн. евро

Ожалихме румънски публицисти, които бяха санкционирани с 20 млн. евро за разкрития, свързани с живота на един от партийните водачи. Но ние ги стигнахме в опита да се запуши устата на медиите. Тихомълком у нас бяха гласувани промени в Закона за персоналните данни, с които се дава опция медиите да бъдат голбявани също до 20 млн. евро или 4% от оборота на компанията.
Управляващите са твърдо решени да запушат устата на медиите за всевъзможни сериозни изявления. Вътрешната комисия на Народното събрание одобри с съвсем цялостно единогласие скандалните ремонти на кабинета в Закона за персоналните данни, с които държавен орган ще преценя коректността на журналистическите материали и ще може да постанова санкции.

Законът споделя, че медията би трябвало да взема поради най-малко 10 фактора, когато написа публикация: естеството на персоналните данни, въздействието, което разкриването им ще окаже върху " притежателя " им и положителното му име, условия, при които персоналните данни са станали известни на журналиста, и така нататък Преценката дали това е спазено ще е субективна и ще разреши нечувана принуда по отношение на издания, написа segabg.com.

" Не можем да се освободим от безпокойството, че предлаганата уредба е равнозначна на въвеждане на цензура в нарушаване на Конституцията, Конвенцията за отбрана правата на индивида и главните свободи, Международния пакт за гражданските и политическите права и Хартата на главните права на Европейски Съюз ", сигнализира Програма " Достъп до информация " (ПДИ), която води борбата за отпадане на неуместните разпореждания в законопроекта. Представители на фондацията влязоха в гореща дискусия с депутати от вътрешната комисия, само че срещнаха твърдата им опозиция. Никой не ги е подкрепил, единствено един народен представител от Българска социалистическа партия гласоподава " въздържал се ".

" Абсолютно сме срещу текста, налагащ цензура на публицистите. Това е единственият закон в Европейски Съюз, в който има подобен просторен лист с учредения за законосъобразно журналистическо изложение ", сподели пред " Сега " юрист Александър Кашъмов. В последна сметка депутатите дали да се разбере, че можело и да смекчат наредбата. Това обаче няма да докара до отпадане на цензурата. В Западна Европа регламентът GDPR, имащ за цел да отбрани персоналната информация на елементарните жители, а не на обществените фигури, беше въведен с експлицитната наредба, че рестриктивните мерки в него не се отнасят за публицистите.

Вместо това в България от работещите в медиите ще се изисква да се самоцензурират във всеки един случай, когато пишат за политическа или друга обществена персона, с цел да не реши по-късно контролният орган - Комисията за персоналните данни, че има нахлуване в персоналната сфера на обекта. Това е в цялостен прорез с разпоредбите за медийна независимост. " Широкият спор през последния четвърт век по отношение на медийната независимост докара до това, че Съветът за електронни медии е самостоятелен регулатор, който също така няма пълномощия във връзка с печатните и интернет медиите, и че спазването на главните човешки права при осъществяване на журналистическа активност е предмет на саморегулация и на надзор само от съдилищата. Свободата на словото е изключение от правилото, който е отбрана на персоналните данни ", написа в мнението на Програма " Достъп до информация ".

Директорът й Гергана Жулева и юрист Кашъмов показват, че в Общия правилник на Европейски Съюз за отбрана на данните категорично се споделя, че условията му би трябвало да отпаднат по отношение на обработването на персонални данни за журналистически цели или за академично, художествено или литературно изложение, както и че GDPR не може да визира свободата на словото. В България ще се случи тъкмо противоположното - надзорният орган ще има пълномощието да ревизира дали е налице „ законосъобразно култивиране за журналистически цели “ за всеки съответен случай, което значи, че ще се изисква документиране на спазването на посочените по лист критерии. Жулева и Кашъмов считат, че по този метод ще се трасира пътят за инспекции в медиите, и това се удостоверява от " великодушното изключение, съгласно което инспекцията не може да води до откриване на тайната на източника на информация “. Те показват, че нито Конституционният съд, нито Европейският съд по правата на индивида, нито Съдът на Европейска комисия, нито българските висши съдилища са имали самочувствието и дързостта да дадат всеобхватно определение на това що е „ законосъобразно журналистическо изложение “. Депутатите обаче надали ще се посвенят.

ПРОФОРМА

Подобрени са текстовете, свързани с налагането на наказания и с салдото сред правото на достъп до информация и отбраната на персоналните данни при потребление на ЕГН, написа в мнението на ПДИ. Става дума за достъпа до регистри като комерсиалния и имотния. В първичния вид се предвиждаше цялостна възбрана за обществен достъп до информация, която съдържа ЕГН. Сега е добавено, че достъпът е вероятен, в случай че различен закон планува това. Проблемът е обаче, че никой закон не планува категорично достъп с ЕГН. Балансът сред отбраната на персоналните данни и адвокатската и лекарската загадка е организиран по метод, който не буди обилни терзания, считат от фондацията. Според редактирания вид юристите и лекарите ще са длъжни да дават на Комисията за отбрана на персоналните данни информация, в случай че тя не е професионална загадка. В случая не е ясно кое излиза отвън професионалната загадка на тези класи. Остават гигантските санкции, които ще могат да се постановат - до 20 млн. евро, или 4% от оборота на компанията.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР