ОИК-Бяла Слатина състави актове на членовете на подвижната избирателна комисия

...
ОИК-Бяла Слатина състави актове на членовете на подвижната избирателна комисия
Коментари Харесай

Акт за избирателна комисия и 62% избирателна активност в Галиче

ОИК-Бяла Слатина сформира актове на членовете на преносимата изборна комисия за нарушавания по време на втория тур на кметските избори в с. Галиче. Това излиза наяве от оповестените решения на уеб страницата на ОИК-Бяла Слатина, представени от ИА " Фокус ".
В ОИК Бяла Слатина е постъпила тъжба от представител на политическа партия Българска социалистическа партия. В жалбата се показва, че преносимата секционна изборна комисия прави нарушаване на изборния развой, което се състои в следното:
- При гласоподаване на един от гласоподавателите, вписани в изборния лист е позволено да се пусне бюлетина, единствено с един подложен печат;
- Направен е опит да се извади бюлетина от урната; ПСИК е позволила бюлетина да бъде предоставена на един от гласоподавателите посредством трето лице, родственик на гласоподавателя.
Работна група от трима членове на ОИК-Бяла Слатина е направила инспекция на място, която е открила, че в един от домовете, където са били записани двама души от семейството да гласоподават с преносима изборна кутия, са подадени две бюлетини от еднакъв гласоподавател.
В следствие ръководителят на Общинската изборна комисия е съставил актове за нарушавания на членовете на преносимата изборна комисия.
С други свои решения ОИК-Бяла Слатина отхвърли като неоснователни три тъжби на представители на същата партия за унищожаване на сложени наоколо до изборните секцииагитационни материали, транспортиране на хора от прилежащи на с. Галиче обитаеми места, с цел да гласоподават в изборите за кмет и недопускане на представител на партия до дома на един от гласоподавателите, вписани да гласоподават с преносима изборна кутия.
Междувременно към 17 часа изборната интензивност в селото е 62%. Това оповестиха за Агенция „ Фокус “ от ОИК-Бяла Слатина. Правото си на глас са упражнили 933 души от общо 1498 гласоподаватели. На втория тур на кметските избори в обитаемото място един против различен се изправят претендентът на Българска социалистическа партия Веселин Тушинов и този на Политическа партия ГЕРБ Страхил Стоянов. На първия тур гласоподаваха 61% от гласоподавателите.
До изборите се стигна, откакто през февруари съдът приключи пълномощията на предходния кмет на обитаемото място - Ценко Чоков, тъй като от 2016 година е в ареста и не може да извършва отговорностите си. Преди малко повече от седмица Чоков, който заемаше кметския пост в Галиче 20 години, бе приет от Специализирания съд за отговорен за похищение, побой и палеж на автомобил и бе наказан на 4 години и 6 месеца затвор, от които 2 години ще му бъдат приспаднати поради престоя му в ареста.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР